Nauka

Sonde "Vojadžer" dobile nova ažuriranja softvera i to na udaljenosti od 24 milijarde kilometara od Zemlje

Komentari

Autor: Space

25/10/2023

-

07:26

Sonde "Vojadžer" dobile nova ažuriranja softvera i to na udaljenosti od 24 milijarde kilometara od Zemlje
Tanjug/AP/NASA - Copyright Tanjug/AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Oko 46 godina nakon što je NASA lansirala svoje sonde "Vojadžer 1" i "Vojadžer 2" na epsko putovanje u svemir, stara oprema i dalje dobija redovna ažuriranja.

Najnovija ispravka softvera odnosi se na greške u podacima koje je "Vojadžer 1" počeo da prenosi prošle godine, a druga bi trebalo da spreči skupljanje prljavštine u potisnicima obe letelice, kako bi održale kontakt sa Zemljom što je duže moguće.

"U ovako odmakloj fazi misije, inženjerski tim se suočava sa mnogo izazova za koje nemamo uputstvo za upotrebu, ali i dalje smišljaju kreativna rešenja", rekla je Linda Spilker, projektna naučnica misije u poslednjem saopštenju.

U maju prošle godine zemaljska kontrola je dobila potpuno nerazumljive poruke od sistema za artikulaciju i kontrolu položaja "Vojadžera 1", koji drži antenu sonde u liniji sa Zemljom. Hardver sonde je po svemu sudeći bio u savršenom radnom stanju, ali je iz nepoznatog razloga, "Vojadžer" poslao telemetrijske podatke preko svog kompjutera koji više nije u upotrebi i koji je poremetio podatke.

U međuvremenu su naučnici napravili novo ažuriranje softvera, koje je isporučeno najpre "Vojadžeru 2" i to 20. oktobra, piše Space.

Iako neće dobiti objašnjenje zašto je uopšte upotrebljen neaktivan kompjuter, ažuriranje će barem uspeti da predupredi slične situacije u budućnosti. 

Sonde mogu da podese svoje antene aktiviranjem potisnika, ali svaki put kada to urade, u cevima koje puštaju gorivo u potisnike ostaje talog. Tokom višedecenijskog putovanja, talog se nakupio toliko, da se inženjeri brinu da bi se cevi uskoro mogle potpuno začepiti.

Tokom septembra i oktobra, inženjeri su počeli da dozvoljavaju letelici da se češće rotira - sa ciljem da prorede aktivaciju potisnika, a ako im to pođe za rukom, cevi će moći da sprovode gorivo još najmanje pet godina. 

"Vojadžer 1" se u avgustu ove godine nalazio na udaljenosti većoj od 24 milijarde kilometara od Zemlje i sa sondom bliznakinjom predstavlja najudaljenije objekte napravljene ljudskom rukom.

Komentari (0)

Magazin