Nauka

Otkrivena misterija stara više od 4.000 godina: Kako su izgrađene piramide u Gizi?

Komentari

Autor: Euronews

17/05/2024

-

09:59

Otkrivena misterija stara više od 4.000 godina: Kako su izgrađene piramide u Gizi?
Otkrivena misterija stara više od 4.000 godina: Kako su izgrađene piramide u Gizi? - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici smatraju da su konačno razotkrili misteriju o izgradnji piramida u drevnom Egiptu, koje hiljadama godina odolevaju zubu vremena.

Istraživači Univerziteta Vilmington u Severnoj Karolini su ispod pustinjskog peska pronašli rečni rukavac Nila koji je verovatno služio kao vodeni put za transport velikih kamenih blokova i drugih materijala potrebnih za izgradnju piramida. 

Godinama su arheolozi spekulisali da su stari Egipćani koristili plovni put za transport masivnih kamenih blokova i drugih materijala potrebnih za izgradnju piramida. Međutim, tačna lokacija do sada nije bila poznata.

Istraživači su koristili kombinaciju radarskih satelitskih podataka, geofizičkih istraživanja i istraživanja tla da bi mapirali ovaj skriveni vodotok.

pixabay

 

Novootkriveni rečni rukavac Ahramat, koji je dobio naziv po arapskoj reči za piramidu, proteže se na oko 64 kilometra, a otkriven je uz pomoć satelitskih podataka i geofizičkih ispitivanja. Smatra se da se duž njegovog toka nalazi još bezbroj skrivenih građevina i hramova, koji još nisu otkriveni.

Ostaju nejasni razlozi zbog kojih je ovaj rukavac presušio ili nestao. Najverovatnije je tome doprineo dug sušni period, zbog kog je pustinjski pesak polako zatrpavao korito reke, smatra naučnica Eman Goneim, prenosi Euronews.

Život drevnih društava zavisio od reka

Arheolozi su dugo sumnjali da su Egipćani koristili vodene tokove za transport velikih kamenih blokova potrebnih za izgradnju piramida.

pixabay

 

"Ali niko nije bio siguran u oblik, veličinu ili blizinu tog vodenog puta u odnosu na mesto izgradnje piramida", rekla je Goneim za AFP.

Piramide u Gizi stoje na platou koji se nalazi oko jednog kilometra od obala reke, a mnoge su imale ceremonijalne staze koje su išle duž reke i vodile do hramova.

Otkriće možda daje i odgovor na pitanje zašto su piramide izgrađene na različitim mestima.

"Tok vode i njeno korito menjali su se tokom vremena, tako da je četvrta dinastija kraljeva donosila sasvim drugačije odluke u odnosu na 12. dinastiju. Otkriće me je podsetilo na blisku povezanost između geografije, klime, okruženja i ljudskog ponašanja", rekla je Goneim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin