Nauka

Na Marsu otkrivene hiljade tona zamrznute vode na vrhu jednog vulkana: Dakle, bilo je života?

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2024

-

22:55

Na Marsu otkrivene hiljade tona zamrznute vode na vrhu jednog vulkana: Dakle, bilo je života?
Na Marsu otkrivene hiljade tona zamrznute vode na vrhu jednog vulkana: Dakle, bilo je života? - Copyright ESA/DLR/FU Berlin

veličina teksta

Aa Aa

Na Marsu je otkriveno hiljade tona zamrznute vode na vrhu jednoga vulkana, navodi se u novoj studiji američkih naučnika koja je objavljena u časopisu  "Nature Geoscience".

Novo istraživanje Marsa bavi se regionom Tarsis koji je najveći planinski lanac u celom Sunčevom sistemu. 

Planine se nalaze na ekvatoru planete, a otkriće zamrznute vode na Marsu je značajno zbog toga što pojava vode predstavlja najvažniji pokazatelj da postoji mogućnost za pojavu života, navode naučnici, preneo je Independent.

Nova studija američkih naučnika, čiji je glavni autor Adomas Valantinas sa Univerziteta Braun, pokazuje da se mraz svake večeri kondenzuje na planinama na Marsu pre nego što ispari na jutarnjoj vrućini. 

"Ono što vidimo možda je ostatak drevnog klimatskog ciklusa na Marsu, gde su u prošlosti postojale padavine, a možda čak i snežne padavine na ovim vulkanima", rekao je Valantinas.

Naučnici su nedavno saopštili da je na Marsu bilo tečne vode tokom najmanje 200 miliona godina.

Prethodno je na Marsu otkrivena ogromna jama prečnika od nekoliko metara i dubine oko 178 metara koja je snimljena kamerom NASA.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin