Nauka

Istorijski uspeh Kine: Uzorci sa tamne strane Meseca vraćeni na Zemlju u revolucionarnoj svemirskoj misiji

Komentari

Autor: Guardian

25/06/2024

-

09:27

Istorijski uspeh Kine: Uzorci sa tamne strane Meseca vraćeni na Zemlju u revolucionarnoj svemirskoj misiji
Istorijski uspeh Kine: Uzorci sa tamne strane Meseca vraćeni na Zemlju u revolucionarnoj svemirskoj misiji - Copyright Tanjug AP/CNSA/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kina je postala prva zemlja na svetu koja je prikupila uzorke sa daleke strane Meseca i vratila ih na Zemlju u revolucionarnom poduhatu pekinškog svemirskog programa.

Kapsula sa dragocenim materijalom uspešno se vratila na Zemlju i spustila u predviđenoj zoni Sicivan okruga u unutrašnjoj Mongoliji, nakon što ju je u orbiti Zemlje otpustila sonda Chang'e-6.

Povratak lunarnog materijala označava kraj izuzetno uspešne misije Kineske nacionalne svemirske administracije u vreme koje mnogi analitičari nazivaju novom svemirskom trkom.

Misija Chang'e-6 nazvana po kineskoj boginji Meseca lansirana je iz Hainan provincije na jugu Kine 3. maja, a 2. juna spuštena je na tamnu stranu Meseca, koja nikad nije okrenuta ka Zemlji. 

Tanjug AP/Jin Liwang/Xinhua via AP

 

Lender je dva dana proveo prikupljajući uzorke tla iz jednog od najstarijih i najvećih kratera na Mesecu blizu Južnog pola, koristeći robotsku ruku i bušilicu, a zatim se podigao sa tla, ponovo povezao sa orbiterom i krenuo na dugo putovanje kući.

"Ovo je veliki uspeh za Kinu", rekao je za britanski Guardian Martin Barstou, profesor astrofizike i svemirskih nauka u Univerzitetu Lester.

"Povratak bilo kakvih uzoraka sa Meseca je težak, a pogotovo sa tamne strane, gde je komunikacija naročito otežana i korak je koji nije preduzela nijedna druga agencija. To je pravi tehnološki poduhvat", dodao je Barstou.

Tanjug AP/CNSA/Xinhua via AP

Kina je postala jedina zemlja sveta čija se zastava viori na tamnoj strani Meseca

Amerika, Kina i bivši Sovjetski Savez prikupljali su ranije uzorke sa bliske strane Meseca, ali je Kina prva koja ih je donela i sa daleke strane. 

ranije su sarađivali sa međunarodnim naučnicima u proučavanju uzoraka, ali nije poznato da li će i ovog puta biti tako.

Smatra se da bi oni mogli da pruže nova znanja o ranoj istoriji Meseca i Zemlje.

Inače, Kina planira i da pošalje prvu posadu na Mesec i to 2030. godine i u toj dekadi izgradi Međunarodnu lunarnu istraživačku stanicu u saradnji sa Rusijom, Belorusijom i Pakistanom.

Slične planove imaju i Sjedinjene Američke Države sa "Artemis" odnosno "Artemida" programom, koji predviđa spuštanje astronauta na tlo Meseca 2026. godine. Oni takođe rade na diplomatskom okviru poznatom kao "Artemis Accords" za međunarodnu saradnju u istraživanju našeg jedinog prirodnog satelita koji je do sada potpisalo više od četrdeset zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin