Nauka

Kineska sonda uspešno dopremila uzorke tla sa "tamne" strane Meseca do letelice koja treba da ih donese na Zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2024

-

12:32

Kineska sonda uspešno dopremila uzorke tla sa "tamne" strane Meseca do letelice koja treba da ih donese na Zemlju
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Čang'e-6" sonda sa prvim uzorcima tla prikupljenim na "tamnoj" strani Meseca uspešno se spojila sa orbiterom u Mesečevoj orbiti, što je prvi korak u njenom povratku na Zemlju, objavila je Kineska nacionalna svemirska agencija.

Kutija u kojoj se nalaze uzorci uspešno je prebačena u letelicu koja bi na Zemlju trebalo da se spusti 25. juna. Ukoliko joj to pođe za rukom, Kina će biti prva država koja je uspela da prikupi i dopremi uzorke tla sa udaljene strane Meseca na Zemlju.

Sonda je sa Meseca poletela u utorak, nakon što je dva dana provela na površini, ispitujući tlo, a pre samog polaska, postavila je i zastavu Kine izrađenu od bazaltnih niti.

Naučnici se nadaju da će pomoću uzoraka sa Meseca otkriti više o poreklu Sunčevog sistema.

Upitan o toj kineskoj misiji, šef američke svemirske agencije NASA Bil Nelson čestitao je u sredu Kini, ali je zamolio da podele svoja otkrića i sa drugim svemirskim agencijama.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je danas je kineska misija istorijski korak za celo čovečanstvo.

Odgovarajući na Nelsonove komentare, Ning je rekao da se trenutna kinesko-američka kosmička saradnja suočava sa "problemima i poteškoćama" i da je osnovni uzrok toga to što su američki zakoni ometali normalnu razmenu i dijalog između svemirskih agencija dve zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin