Nauka

Rusija planira gradnju nove svemirske stanice, do kada će ostati na MSS

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

25/05/2021

-

12:41

Rusija planira gradnju nove svemirske stanice, do kada će ostati na MSS
Rusija planira gradnju nove svemirske stanice, do kada će ostati na MSS - Copyright EPA/ROSCOSMOS HANDOUT

veličina teksta

Aa Aa

Ambiciozni projekat stvaranja Međunarodne svemirske stanice (MSS) posle više od dve decenije ostaće bez jednog od najvažnijih osnivača. Ruska strana je potvrdila da će posle 2025. godine prestati da šalje astronaute na MSS zbog zastarelosti i isteka roka trajanja orbitalne stanice. Istim povodom najavili su da su počeli da rade na novom projektu izgradnje orbitalne stanice koja će biti u skladu sa naprednom tehnologijom koja se danas koristi.

Pres služba ruske svemirske agencije Roskosmos, u odgovoru na pitanja Euronews Srbija, istakla je da je Rusija produžila održavanje MSS i saradnju sa partnerima do 2024. godine. Odluku o daljim koracima doneće posle 2024. godine, u skladu sa rezultatima ispitivanja dotrajalosti modula na MSS. Pres služba Roskosmosa napomenula je da imaju planove o izgradnji nove generacije ruske orbitalne stanice, ali da će detaljnije podatke o ovom projektu obelodaniti posle 2024.

Ambasada Rusije u Srbiji dala nam je detaljnije podatke o budućnosti MSS. Oni su istakli da Rusija planira da se povuče iz projekta MSS posle 2025. godine i da je to zvanično najavio potpredsednik Rusije Jurij Borisov.

EPA/Space Center Yuzhny/ROSCOSMOS

 

Ambasada Rusije naglasila je da je odluka doneta na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 12. aprila na Dan kosmonautike, odnosno na Međunarodni dan čovekovog leta u svemir.

Iz Ambasade su istakli da je MSS, čiji je predviđeni rok upotrebe istekao, ozbiljno zastarela i da često dolazi do kvarova i neispravnosti pojedinih delova. To je glavni razlog zbog koga Rusija namerava da gradi sopstvenu nacionalnu orbitalnu stanicu.

U odgovoru se ističe da na novom projektu već radi ruska raketno-kosmička korporacija Energija i da će prvi modul verovatno biti spreman za lansiranje 2025. godine, o čemu je javnost obavestio Dmitrij Rogozin, šef ruske federalne kosmičke agencije Roskosmos.

Nastavak istraživanja svemira

Vladimir Putin, predsednik Rusije, naglasio je da će Rusija nastaviti sa fundamentalnim naučnim istraživanjima u sferi kosmonautike, kao i sa praktičnim osvajanjem svemira. Rusija će i dalje učestvovati i u međunarodnim programima i otvorena je za saradnju sa partnerima.

Dobili smo komentar i Evropske svemirske agencije u kojem stoji da svemirske agencije koje trenutno održavaju i koriste MSS imaju dogovor da će boravak posle 2024. godine zavisiti od zajedničke odluke. Dodaju da će pre tog datuma uraditi zajedničku proveru tehničkog stanja stanice i operativnog statusa i da za sada nemaju informaciju da je došlo do promene dogovora.

Na pitanja poslata NASA nismo dobili odgovor.

EPA/RSC Energia/ROSCOSMOS

 

Iz Ambasade Rusije su istakli da se nadaju da će uskoro i sa Srbijom početi realizaciju konkretnih projekata u oblasti izučavanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne svrhe.

Podsećamo da je 20. novembra 1998. godine Rusija lansirala raketu "Proton”, dok je dve nedelje kasnije NASA poslala u svemir deo stanice nazvan "Juniti”, čime je počelo formiranje svemirske stanice.

Nastavak realizacije projekta više puta je odlagan zbog nedostatka novca i tehničkih problema. Osim Rusije i SAD u radu i finansiranju MSS učestvuju i Brazil, Japan, Kanada, kao i 11 zemalja članica Evropske svemirske agencije. Tek 2009. godine MSS je postala potpuno funkcionalna, jer je tada primila prvu posadu od šest astronauta.

Komentari (0)

Magazin