Nauka

Kako možemo sprečiti da se solarne oluje poigravaju sa GPS sistemima, pa čak i internetom?

Komentari

Autor: Rojters

07/11/2021

-

12:13

Kako možemo sprečiti da se solarne oluje poigravaju sa GPS sistemima, pa čak i internetom?
Kako možemo sprečiti da se solarne oluje poigravaju sa GPS sistemima, pa čak i internetom? - Copyright AP Photo/NASA, File

veličina teksta

Aa Aa

Mogućnost da solarna oluja i zračenje utiče na elektronske sisteme na Zemlji kao što je internet, postaje sve verovatnija.

Međutim, sada istraživači u Harvelu, zapadno od Londona, pokušavaju da utvrde tačan uticaj sunčevog zračenja na digitalnu elektroniku simulacijom čestica koje udaraju u elektronska kola i praćenjem efekata.

"Kosmički zraci, dole na nivou Zemlje, stvaraju neutrone, koji imaju veliku energiju u celom energetskom opsegu. Mi simuliramo taj spektar neutrona koji postoje dole na nivou zemlje, ali su oko 1,5 milijardi puta intenzivniji" rekao je dr Kristofer Frost za Rojters.

Nagle radijacije izazvane solarnim olujama dešavaju se skoro svake godine i izazivaju "preokrete" u memoriji računara, pa se nule ili jedinice mogu zameniti u binarnom kodu koji je ključan za rad svakog digitalnog uređaja.

"Sve u našem digitalnom svetu se čuva u jedinicama i nulama, tako da očigledno ne želimo da se ovi kodovi menjaju", rekao je Frost.

Na primer, jedinice za grafičku obradu su područje od posebnog značaja jer se koriste u proizvodnji samoupravljajućih automobila za obradu onoga što automobil "vidi" oko sebe, a najviše uz pomoć čega pravi razliku između objekata.

"Testirali smo grafičke procesorske jedinice i ono što pokušavamo da uradimo jeste da utvrdimo gde su problemi i da dozvolimo industriji da pronađe rešenje za te probleme", istakao je.

NVIDIA i ARM su samo dve kompanije koje su koristile ChipIR instrument kako bi pokušale da učine softvere sposobnijim da se nose ako i kada dođe do sledeće solarne superoluje.

"Bilo je mnogo u štampi i tokom godina o solarnim olujama i scenarijima sudnjeg dana, ali naš posao je da osiguramo da ne brinete o tome. Naš posao je da zapravo skoro ne primetite naš rad jer ono što radimo jeste da postavimo rešenja tako da, ako dođe do solarnih oluja, imamo sisteme koji su dovoljno otporni na njih", zaključio je Frost.

Komentari (0)

Magazin