Nauka

Mladi srpski naučnik među 50 najboljih inovatora na svetu, razvio sistem za uštedu električne energije

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

14:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U vreme energetske krize, mladi srpski inovator Igor Jovanovića razvio je sistem za značajnu uštedu električne energije, čak i do 40 odsto, koju su potvrdili i računi EPS-a.

Jovanović, student master studija Akademije tehničkih nauka, svrstan je među 50 najboljih mladih inovatora na svetu, a tek je praktično na početku svoje karijere.

Danas je, povodom Međunarodnog dana obrazovanja bio gost gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, koji mu je pružio podršku, poručujući da će Grad nastaviti da vodi računa o mladim ljudima.

Jovanović kaže da je fokus njegovog rada na oblasti elektromobilnosti, pametnim sistemima za zagrevanje velikih i manjih objekata, kao i na reciklaži.

"Sada smo se bazirali na elektropunionice za sve modele električnih automobila i vozila, ali i ujedno i na inovaciju koju smo implementirali u 12 objekata za uštedu električne energije. Naš sistem radi po posebnom principu mehatroničkog sistema koji može da ostvari veliku uštedu u električnoj energiji povezivanjem na termoakumulacione peći ili elektrokotlove", objašnjava Jovanović za Tanjug.

Kako ističe, rezultat je najviše bio opipljiv kada su uporedili račune EPS-a iz 2019. i 2020. i kada su, kaže, izračunali da je zahvaljujući inovaciji, zabeležena ušteda električne energije do 40 odsto.

Jovanović ističe da na projektima trenutno radi troje inovatora, iz Deronja, Rume i Kragujevca.

"Usmereni smo na mlade ljude koji mogu da implementiraju sve te inovacije, ali i da iskoristimo starije koji imaju dosta znanja, ali nisu mogli da se pojave ranije u javnosti. Neki od njih su nagrađivani inovatori u Srbiji i dobijali su Tesline nagrade za pronalaske", rekao je Jovanović.

On ističe da se želi napraviti brend i prepoznatljivost, prevashodno u Srbiji, ali i u svetu, a jedna od ideja je da se u narednom periodu osnuje Centar za međunarodnu saradnju sa Afrikom i Azijom.

"Pa da se baziramo na Kinu, Egipat, Bahrein, Pakistan i u nekom narednom krugu i na Rusiju i Tursku. Trenutno imamo više zainteresovanih strana, kao što su Indonezija, Indija i Egipat, oni žele da svoje inovacije uz naše implentiraju u Srbiju", naglasio je Jovanović.

Podršku dobijaju, kaže, od lokalne samouprave u Kragujevcu i njihovog Tehnološkog parka, Centra za strateške projekte iz Beograda, a u 2019. godini najvišu ocenu za najbolje tehnološke inovacije dobili su od Ministarstva za tehnološki razvoj i PKS.

Prema Jovanovićevim rečima, novac dobijaju i od takmičenja, koji kasnije ulože u nove inovacije.

"Baziramo se na obrazovanju, inovacijama i međunarodnoj saradnji i to su nam sledeći projekti u narednom periodu. Trenutno imamo više od 15 aktivnih mladih ljudi iz Srbije i regiona", rekao je Jovanović, koji je odbio stipendiju za studije u Rusiji, jer želi da se usavršava u svojoj zemlji.

Gradonačelnik Radojičić je za Tanjug rekao da je s Jovanovićem razgovarao o tome kako da se projekti implementiraju u Grad Beograd.

"Jedna od oblasti u kojoj je Igor učestvovao je reciklaža i određeni benefiti koje građani mogu da imaju u gradu. Pitanje mobilnosti i električnih automobila je važno i aktuelno s obzirom na pitanja u ekologiji, pa ćemo ići sa pilot realizacijom, a ukoliko se to pokaže uspešnim radićemo na većem uzorku", poručio je Radojičić.

Komentari (0)

Magazin