Nauka

Ipak nisu tihe: Studija izraelskih naučnika pokazuje da bilјke prave zvukove kada nemaju vodu, oštećene su ili bolesne

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2023

-

22:44

Ipak nisu tihe: Studija izraelskih naučnika pokazuje da bilјke prave zvukove kada nemaju vodu, oštećene su ili bolesne
Ipak nisu tihe: Studija izraelskih naučnika pokazuje da bilјke prave zvukove kada nemaju vodu, oštećene su ili bolesne - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nedostatak vode, odsečene stablјike ili infekcije stvaraju zvučne talase zbog kretanja tečnosti, što govori o tome da biljke ispuštaju zvuke kada su pod stresom, ali stručnjaci isklјučuju mogućnost da je u pitanju komunikacija između biljaka.

U nizu eksperimenata, grupa izraelskih naučnika je potvrdila da biljke emituju zvukove, a najupečatlјivije je to što je njihov zvučni profil različit u zavisnosti od toga da li nemaju vodu, imaju posekotinu stablјike ili su zaraženi virusom, prenosi El Pais.

Takođe su mogli da razlikuju zvučne talase koji dolaze iz bilјke paradajza, duvana ili kaktusa.

To, ipak, ne znači da bilјke govore ili imaju komunikativnu nameru, pošto je objašnjenje mnogo jednostavnije i potiče iz osnovne fizike.

Bilјke, naime, reaguju na promene u okruženju, posebno ako im to izaziva stres: gube zelenilo, opadaju im listovi i uvenu.  Nedavna istraživanja su takođe pokazala da mogu hemijski da komuniciraju, oslobađajući isparlјive supstance kada ih napadnu insekti.

Tim predvođen biologom i matematičarem Lilač Hadani sa Univerziteta u Tel Avivu takođe je pokazao da je cveće podiglo koncentraciju šećera u svom nektaru u roku od nekoliko minuta nakon što je čulo zujanje oprašivača.

Tanjug/AP/Frank Rumpenhorst

 

 

Sada su Hadani i njegove kolege pokazali da i oni prave zvukove i da oni sadrže informacije.

Serija eksperimenata je počela u zvučno izolovanoj prostoriji. U njega su postavili na desetine bilјaka paradajza i duvana, obe uobičajene u laboratorijama.

Pošto ih nikada ranije nisu čuli, pretpostavili su da, ako proizvode zvukove, moraju biti u delovima spektra koje lјudi ne mogu da čuju. Tako su postavlјeni u blizini ultrazvučnih mikrofona, sposobnih da snimaju zvučne talase sa frekvencijom između 20 i 250 kiloherca (kHz), dok odrasli čovek retko čuje preko 16 kHz.

Neki od njih su ostali bez vode pet dana, dok su drugima odsečeni deo stablјika. Rezultati, objavlјeni u naučnom časopisu Cell, pokazuju da su negovane bilјke emitovale u proseku jedan zvuk na sat. Međutim, oni koji su pod stresom zbog suše povećali su buku na 35 na sat za bilјke paradajza i 11 na sat za duvan.

U slučaju rezova, zvukovi su bili 25, odnosno 15. Upadlјiv detalј je da su bilјke paradajza povećavale broj zvukova kako su prolazili dani bez vode.

„U ovoj studiji rešavamo veoma staru naučnu kontroverzu: dokazujemo da bilјke emituju zvukove“, kaže Hadani.

„Naši nalazi sugerišu da je svet oko nas pun bilјnih zvukova i da sadrže informacije, na primer, o nestašici vode ili povredama. Pretpostavlјamo da zvukove koji se emituju u prirodi detektuju obližnja stvorenja, kao što su slepi miševi, glodari, razni insekti i možda i druge bilјke“, navodi izraelski biolog. 

Komentari (0)

Magazin