Nauka

Ruski kosmonauti sa MSS počeli svemirsku šetnju, prvu ove godine

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

09:46

Ruski kosmonauti sa MSS počeli svemirsku šetnju, prvu ove godine
Ruski kosmonauti sa MSS počeli svemirsku šetnju, prvu ove godine - Copyright Tanjug AP/Roscosmos State Space Corporation via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin započeli su danas prvu šetnju svemirom u ovoj godini, kako bi otišli u svemir sa Međunarodne svemirske stanice (MSS), i premestili uređaje za regulisanje toplote sa jednog modula na drugi, javljaju ruski mediji.

Prema saopštenju Roskosmosa, u 04.41 po moskovskom vremenu kosmonauti su otvorili izlazni otvor modula "Pretraga" na ruskom segmentu MSS i počeli da se penju na spoljnu površinu stanice.
Planirano je da svemirska šetnja traje 6 sati i 37 minuta.

Zadatak kosmonauta je da prenesu dodatni radijacioni izmenjivač toplote (RTOd) pomoću ERA manipulatora sa modula "Zora" na modul "Nauka".

Prokopjev i Petelin će morati da otkače električni kabl između RTOd-a i modula "Zora" i demontiraju utikače sa priključnog uređaja na radijatoru. Nakon toga kosmonauti će posmatrati prebacivanje RTO manipulatorom ERA sa modula "Zora" na modul "Nauka".

Oni će ugraditi i adapter za manipulator ERA na vazdušnu komoru na modulu Rassvet i ukloniti utikače sa priključnog uređaja na modulu "Nauka". Zatim će Prokopjev i Petelin obaviti mehaničko i hidraulično spajanje RTOd-a na modul "Nauka" i povezati ga električnim kablom sa radijatorom.

Manipulatorom ERA će upravljati kosmonaut Andrej Feđajev sa MSS. Šetnja svemirom je prethodno dva puta odlagana zbog tehničkih problema. Za Prokopjeva će ovaj izlazak biti četvrti u karijeri, a za Petelina drugi.

Komentari (0)

Magazin