Nauka

Kako nastaje plamena kiša na Suncu: Solarni orbiter daje uvid u nevidljive procese na površini naše zvezde

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

12:52

Kako nastaje plamena kiša na Suncu: Solarni orbiter daje uvid u nevidljive procese na površini naše zvezde
Kako nastaje plamena kiša na Suncu: Solarni orbiter daje uvid u nevidljive procese na površini naše zvezde - Copyright NASA

veličina teksta

Aa Aa

"Solar orbiter", veštački satelit Evropske svemirske agencije koji proučava unutrašnjost heliosfere i polarnih područja na Suncu, otkrio je ranije nepoznate detalje o pojavi poznatoj kao koronalna kiša, koja predstavlja fenomen izbijanja koronalne plazme sa površine.

"Ovo su slike solarne korone sa najvećom rezolucijom koju smo ikada imali", rekao je solarni fizičar Patrik Antolin sa Univerziteta Nortambrija u Njukastlu na Tajnu u Engleskoj, preneo je portal Science News.

On je rezultate predstavio na Nacionalnom skupu astronomije u Kardifu, u Velsu, 3. jula i u radu koji će biti objavljen u časopisu "Astronomi & Astrofiziks".

Korona je gornja atmosfera Sunca, splet plazme i magnetizma koji je vidljiv tokom potpunog pomračenja.

Kada se nakupljena užarena plazma u koroni iznenada ohladi, ona se kondenzuje i pada prema površini Sunca, baš kao kapljice vode u Zemljinoj atmosferi. Koronalna kiša je primećena ranije, ali detalji o njenom formiranju i padanju bili su nejasni.

Lansiranje Solar orbitera 2020. je to promenilo. Sonda prelazi preko neistraženih polarnih regiona Sunca, noseći kamere visoke rezolucije i druge instrumente za istraživanje solarnih misterija.

Krajem marta 2022. godine, Solar orbiter je bio najbliže Suncu do sada, spuštajući se na 49 miliona kilometara od naše zvezde - oko trećine udaljenosti između Sunca i Zemlje.

Na slikama iz svemirske letelice snimljene tokom tog bliskog susreta, Antolin i njegove kolege otkrili su novu karakteristiku u koronalnoj kiši. Kako su kapi plazme padale, region neposredno ispod njih je bio svetliji.

Istraživači misle da je osvetljavanje došlo od druge plazme ispod padajuće kiše koja se sabija i zagreva, slično kao što se to dešava sa meteorima dok prolaze kroz Zemljinu atmosferu. 

"Ovo je prvi put da smo videli takvu vrstu kompresije od kiše koja ovako jasno pada", rekla je Emili Mejson, solarni fizičar u Prediktiv sajansu, istraživačkoj kompaniji sa sedištem u San Dijegu, koja nije bila uključena u studiju. 

"Tako visoka rezolucija jednostavno nije postojala ranije", istakla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin