Poznati

Rusija stavila ukrajinsku Evrovizijsku pobednicu Džamalu na poternicu

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

13:09

Rusija stavila ukrajinsku Evrovizijsku pobednicu Džamalu na poternicu
Rusija stavila ukrajinsku Evrovizijsku pobednicu Džamalu na poternicu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evrovizijska pobednica 2016. godine Džamala, Ukrajinka krimskog tatarskog porekla, stavljena je u oktobru na poternicu ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Politiko.

Susana Džamaladinova, poznata kao Džamala je optužena da diskredituje i širi dezinformacije o ruskoj armiji, zbog čega je poternica za njom izdata u odsustvu u novembru, javljaju Tas i Ria. 
Bivša ukrajinska predstavnica pobedila je na Evrosongu pesmom "1944," koja govori o deportaciji i etničkim čišćenju Krimskih Tatara od strane Sovjeta i od tada javno kritikuje rusku okupaciju Krima, kao i invaziju na Ukrajinu. 

Govoreći o tekstu svoje pesme "1944", Džamala je svojevremeno rekla da se "naravno radi i o 2014. godini".

"Zamislite - kreativna ste osoba, pevač, ali ne možete da odete kući. Viđate svog dedu na Skajpu, koji ima 90 godina i bolestan je, ali ga ne možete posetiti. Šta bi trebalo da uradim: samo da pevam fine pesme i da zaboravim na to? Naravno da ne mogu to da učinim", rekla je Džamala u telefonskoj izjavi za Gardijan uoči finala Evrovizije 2016.

Ruski mediji su tada pesmu nazvali antiruskom.

Inače, Džamala je prethodnih meseci širom Evrope širila antiratnu poruku i prikupljala sredstva za pomoć ukrajinskom narodu.

Pevala je i na koncertu u organizaciji britanske televizijske mreže ITV uz Eda Širana i En Mari, na kom je prikupljeno preko 13 miliona funti za pomoć njenoj domovini, a nastupila je i u revijalnom delu Evrovizije, koja je ove godine održana u Velikoj Britaniji.

Komentari (2)

Marinković

20.11.2023 17:00

Rusiju niko živ više je ne poštuje niti se išta više ona pita! Kraj Ruske ere tek dolazi.

Марија

21.11.2023 08:46

@Marinković - Хахахсхсхс

Magazin