Poznati

Preminuo Miroslav Živanović Pile, pevač rok grupe "Alisa"

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2024

-

17:47

Preminuo Miroslav Živanović Pile, pevač rok grupe "Alisa"
Preminuo Miroslav Živanović Pile, pevač rok grupe "Alisa" - Copyright Prinskrin/Youtube/K1 Televizija

veličina teksta

Aa Aa

Rok pevač Miroslav Živanović Pile, poznat kao frontmen beogradskog benda “Alisa”, danas je preminuo posle duge i teške bolesti, saopštilo je Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.  

“Sa velikom tugom vas obaveštavamo da je danas preminuo lider benda "Alisa", Miroslav Živanović - Pile. Saučešće porodici”, objavljeno je na Fejsbuk stranici ovog Udruženja. 

Prvu vest o smrti je objavio originalni član ovog rok sastava, bubnjar Predrag Peđa Cvetković.   

"Dragi prijatelji, sa velikom tugom vas obaveštavam da je danas preminuo moj prijatelj, brat i lider našeg benda "Alisa", Miroslav Živanović - Pile. Počivaj u miru, prijatelju moj, sa tvojim anđeoskim glasom, dostojnim nebeskom svodu", oprostio se Cvetković od svog kolege pevača.

Podsetimo, “Alisa” je srpski i jugoslovenski pop rok bend iz Beograda, osnovan 1984. godine.  

Grupu su u originalu činili: Miroslav Pile Živanović (vokal), Predrag Peđa Cvetković (bubanj), Aleksandar Kićanović (klavijature), Zoran Jančeski (gitara) i Marko Glavan (bas gitara).

Širu popularnost u SFRJ stekli su krajem osamdesetih godina, a iznenada su prestali sa radom 1990. godine. Bend se na kratko okupio u periodu od 2001. do 2002. godine kako bi izdao album naziva baš kao i bend - “Alisa”. 

Nakon toga rok sastav je počeo sa radom 2017, a naredne godine objavio je muzički video-spot i pesmu "Pijane noći".

Hit pesme "Sanja", "Kesten", "Posle devet godina"...

Povratak na scenu “Alisa” je najavljivala prošlih godina, što se desilo u punom zamahu 2022. godine, kada su objavili dvostruki kompilacijski album “Najbolje iz zemlje čuda”.

Tada su gostovali na raznim festivalima i manifestacijama, i imali uspešan samostalan koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u decembru 2022. 

Za svoj rad dobili su veliki broj priznanja i nagrada, a široj javnosti poznati su po hit pesmama "Sanja", "Kesten", "Posle devet godina", "1389 (Neće Fata sina Bajazita)", “Da li si čula pesmu umornih slavuja?”, "Skidam košulju da legnem".  

Objavili su pet studijskih albuma – “Alisa” (1985), “Da li si čula pesmu umornih slavuja?” (1987), “Hiljadu tona ljubavi” (1988), “Glupo je spavati dok svira rokenrol” (1989), “Alisa” (2001), dve kompilacije -  “Zlatna kolekcija” (1996) i spomenuti “Najbolje iz zemlje čuda” (dupli album, 2022), a gostovali su na raznim izdanjima i sarađivali su sa mnogim muzičarima.  

 

Komentari (0)

Magazin