Poznati

Kejt Midlton izgleda neprepoznatljivo na novom portretu: Burne reakcije na naslovnu stranu magazina Tatler

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2024

-

13:26

Kejt Midlton izgleda neprepoznatljivo na novom portretu: Burne reakcije na naslovnu stranu magazina Tatler
Kejt Midlton izgleda neprepoznatljivo na novom portretu: Burne reakcije na naslovnu stranu magazina Tatler - Copyright Promo/Tatler/Hannah Uzor

veličina teksta

Aa Aa

Novi portret princeze od Velsa, koji se pojavio na naslovnoj strani magazina Tatler, izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama. 

Umetnica Hana Uzor naslikala je novi portret Kejt Midlton, koristeći fotografije nastale 2022. na Državnom banketu u Bakingemskoj palati, ali prema mišljenju mnogih, nije uspela da dočara lice princeze.

Dok jedni tvrde da naslikana žena nema nikakve sličnosti s Midlton, drugi smatraju da je barem haljina na slici prepoznatljiva.

Glavni umetnički kritičar za Daily Telegraph Alister Suk čak je rekao da je umetničko delo toliko loše, da mu je pala vilica na pod.

Tatler magazin obrazložio je odabir naslovne strane time da je reč o portretu snage i dostojanstva, a slikarka Uzor da joj je bilo važno da "predstavi dušu ličnosti". 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tatler (@tatlermagazine)

 

"Boja je jedna od najvažnijih stvari u umetničkom delu, jer zaista može da utiče na atmosferu", rekla je slikarka, koja je dodala da je tirkizno-plava pozadina na portretu odabrana tako da se uklapa sa zelenim očima princeze.

AP/Chris Jackson

 

Inače, Kejt Midlton trenutno se leči od karcinoma i ne pojavljuje se na javnim događajima još od januara ove godine.

Prethodno je veliku prašinu podigao i portret kralja Čarlsa Trećeg, na kom dominira crvena boja.

Delo umetnika Džonatana Jea, nekome se dopalo, a nekome ne. Kraljevska istoričarka Kejt Vilijams uporedila ga je sa "posterom za horor film", a jedan korisnik Instagrama napisao je da izgleda kao "prikaz masakra koji su izazvali kolonizatori". 

Neko je napisao i da "izgleda kao da ide pravo u pakao".

S druge strane, istoričaru umetnosti Ričardu Morisu portret se svideo, pa je na društvenoj mreži "X" napisao: "Da bi veliki slikar zabeležio vaš pravi izgled, prihvatili ste otkrivanje svojih mana i smrtnosti. To je ono što Jeo ovde prikazuje"

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin