Poznati

Pre nego što su postali poznati, zarađivali su kao profesori: Ovi glumci, pisci i muzičari predavali su đacima

Komentari

Autor: People

18/08/2021

-

21:27

Pre nego što su postali poznati, zarađivali su kao profesori: Ovi glumci, pisci i muzičari predavali su đacima
Pre nego što su postali poznati, zarađivali su kao profesori: Ovi glumci, pisci i muzičari predavali su đacima - Copyright AP/Charles Sykes, AP/Greg Allen, AP/Amy Harris, AP/Charles Sykes

veličina teksta

Aa Aa

Pre nego što su se vinuli međ zvezde, ovih osmoro umetnika prve honorare su zaradili predavajući u školama. Vodili su se drugačijim motivima, a u učionicama su doživljavali i različita isksutva. Ipak, zahvaljujući nastavničkom pozivu otkili su čime zapravo žele da se bave, pa su krenuli u ostvarivanje svojih snova.

Džin Simons

Pre nego što se našminkao, obukao uske kožne pantalone i zasvirao pred hiljade ljudi, basista legendarnog sastava Kiss proveo je nekoliko meseci predavajući u jednoj državnoj školi u Njujorku.

profimedia

 

"Razlog zbog kojeg sam dao otkaz nakon šest meseci je taj što sam otkrio pravi razlog zašto sam uopšte postao učitelj. To je bilo zato što sam hteo da stanem na scenu i da me ljudi primete. Morao sam da dam otkaz jer je pozornica bila premala. Četrdesetoro nije bilo dovoljno, hteo sam 400.000", objasnio je Simons davne 1978. u intervjuu za Lakeland Ledger.

Silvester Stalone

Zvezda filmova "Roki", sa 18 je bio angažovan u jednom internatu u Švajcarskoj gde je devojkama predavao fizičko, a istovremeno bio i redar u domu.

AP/Mark Von Holden

 

Ovaj posao mu je pomogao da otkrije ljubav prema glumi, pa se prijavio za studije dramaturgije na Univerzitetu u Majamiju. Potom se preselio u Njujork, ostvarujući polako svoje snove.

Šeril Krou

Krou je završila studije muzikologije na Univerzitetu u Misuriju, a zatim je radila u osnovnoj školi u gradiću Fenton. Danju je predavala muzičko, a uveče nastupala sa lokalnim bendovima, sve dok nije odlučila da se potpuno posveti muzici.

AP/Amy Harris

 

Međutim, ona nikada nije zaboravila svoje staro zanimanje i jednom prilikom je dala izdašne donacije nastavnicima u školi u kojoj je radila.

Bili Kristal

Bili Kristal ima uzbudljivu biografiju, čak devet puta je bio domaćin svečane dodele Oskara i, niša manje zanimljiv podatak je i to da je bio prvi gost u čuvenom "Večernjem šou sa Džejom Lenoom". Ipak, imao je skromne početke budući da je njegov prvi posao bio posao nastavnika na zameni i to u školi u koju je nekada i sam išao.

AP/Richard Shotwell

 

"Sedeo sam u kancelariji i zarađivao 42,50 dolara dnevno, a svaki put kada je neko od nastavnika bio odsutan, ja sam ih menjao. Predavao sam sve,  od engleskog do prodaje automobila. Stao bih pred odeljenje i rekao: 'Slušajte, ne znam ništa o nauci, ali ulaze dva lika u bar...' Samo sam nekoliko godina proveo van škole i još nisam navikao da ostale nastavnike zovem po imenu", ispričao je Kristal u emisiji Opre Vinfri.

Stiven King

"Kralj horora" i jedan od najčitanijih pisaca na svetu, uspeo je da izgradi svoju karijeru kao književnik dok je predavao engleski u srednjoj školi u Mejnu.

AP/Francois Mori

 

Bilo je to od jeseni 1971. do proleća 1973, kako piše u biografiji na njegovom zvaničnom sajtu. Posao nastavnika napustio je kada je postigao uspeh romanom "Keri", koji mu je doneo izdašan honorar i uverenje da može živeti od pisanja.

Hju Džekmen

Pre Brodveja i Holivuda, Džekmen je proveo godinu kao asistent predavač u priznatom britanskom internatu. "Bio sam osamnaestogodišnjak iz Australije koji je predavao engleski gomili učenika iz Engleske. Mislio sam, da ja plaćam toliku školarinu, bio bih prilično iznerviran", rekao je glumac jednom prilikom za BBC. 

AP/Greg Allen

 

Međutim, deluje da je ostavio dobar utisak kod đaka sa kojima je radio. Jedan od njih je novinar Rolo Ros, koji ga je kasnije intervjuisao na crvenom tepihu Filmskog festivala u Cirihu. 

Lijam Nison

Provesti u Holivudu decenije, za Nisona nije ništa u poređenju sa dve godine, koliko je učio kako bi postao nastavnik. Za Nisona je to "najteži posao" koji je trebalo da savlada, a u jednom intervjuu se prisetio kako je jednom prilikom morao da udari učenika.

AP/Vianney Le Caer

 

"Uvek je bilo problema sa disciplinom, da ih smirim, pre početka predavanja. Konkretno taj dečak nije želeo da se smiri, nego je remetio celi čas. Zato sam mu prišao i zamolio ga da izađe iz učionice i stoji napolju. U sledećem trenutku je potegao nož na mene. Udario sam ga, što nije trebalo da uradim, ali sam se osećao ugroženim", rekao je Nison za Kronikl.

Takođe je naglasio da prema nastavnicima gaji duboko poštovanje, kao i da su njegove dve sestre decenijama radile kao učiteljice.

Džoana K. Roling

Ideju o Hariju Poteru dobila je dok je sedela u vozu, putujući od Mančestera do Londona, a potom je pet narednih godina provela u razradi početne ideje, koju je uspela da pretoči u planetarno popularne serijale.

AP/Charles Sykes

 

Sve to vreme, prikupljala je građu i beleške, i baš u to vreme se preselila na sever Portugalije kako bi predavala engleski. Tih godina dešava joj se važno i u privatnom životu - udaje se, dobija ćerku, pa potom razvodi i vraća u Veliku Britaniju. Dok je predavala u školama u Edinburgu, pisala je o čuvenom čarobnjaku.

Komentari (0)

Magazin