Poznati

Princ Vilijam kritikovao svemirski turizam: Treba da pokušaju da poprave planetu, a ne da traže sledeće mesto za život

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

15/10/2021

-

19:16

Princ Vilijam kritikovao svemirski turizam: Treba da pokušaju da poprave planetu, a ne da traže sledeće mesto za život
Princ Vilijam kritikovao svemirski turizam: Treba da pokušaju da poprave planetu, a ne da traže sledeće mesto za život - Copyright EPA/MARTIN HUNTER

veličina teksta

Aa Aa

Vojvoda od Kembridža smatra da veliki umovi treba da se "trude da poprave ovu planetu, a ne da pokušavaju a nađu novo mesto za život", prenosi BBC.

Princ Vilijam govorio je za BBC u susret dodeli nagrade "Earthshot", koju dobijaju istaknuti zaštitnici životne sredine.

Govoreći o trenutno svemirskoj trci i promovisanju svemirskog turizma, princ je rekao: "Nama trebaju neki od najvećih umova da pokušaju da poprave ovu planetu, a ne da traže sledeće mesto za život. Mislim da je ključno da se usmerimo na ovu planetu, umesto da odustanemo od nje i krenemo u svemir, i da pokušamo da smislimo rešenja za budućnost".

Holivudski glumac Vilijam Šatner u sredu je postao najstarija osoba koja je putovala u svemir, zahvaljujući drugom po redu lansiranju "New Shepard" letelice kompanije "Blue Origin" koju je osnovao milijarder Džef Bezos.

Međutim, princ Vilijam nije impresioniran tim potezom. On je za BC ispričao da ga "apsolutno ne zanima" da ide do ivice svemira, dodajući da je "fundamentalno pitanje" koliko svemirski letovi doprinose povećanju ugljen dioksida u atmosferi.

"Pogrešno je shvatio"

Glumac Vilijam Šatner reagovao je na reči princa Vilijama u svom intervjuu za Entertainment Tonight.

"Princ Vilijam je divan, obrazovan čovek, ali je pogrešno shvatio. Nije poenta u tome: 'O, gledajte me, ja sam u svemiru'", rekao je glumac. 

"Rekao bih princu, a nadam se da će on dobiti ovu poruku, ovo je mali korak da se sve prljave industrije izvezu sa Zemlje. Možete da izgradite bazu 400 ili 500 kilometara o površine Zemlje i odatle šaljete energiju", rekao je glumac.

Šatner se, međutim, složio da je potrebno da se "poprave neke stvari ovde dole".

"Svako u svom životu treba da ima u vidu: vi ste važni, vi ste lepi, uradite nešto važno danas. To je ono što je to putovanje uradilo za mene. Podsetilo me je na susret sa smrću, zbog mojih godina, ali i kako da se zaštitimo u godinama koje dolaze", rekao je glumac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin