Nauka

Glumac Vilijam Šatner (90) postao najstariji čovek koji je leteo u svemir

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

13/10/2021

-

17:00

Glumac Vilijam Šatner (90) postao najstariji čovek koji je leteo u svemir
Glumac Vilijam Šatner (90) postao najstariji čovek koji je leteo u svemir - Copyright Prinstscreen YouTube/ Blue Origin

veličina teksta

Aa Aa

Holivudski glumac Vilijam Šatner postao je najstarija osoba koja je putovala u svemir, nakon što je zajedno sa ostatkom posade, danas bio u kratkom letu do ivice svemira suborbitalnom kapsulom kompanije "Blu Oridžin".

"Ovo iskustvo za mene je bilo neverovatno", rekao je Šatner kroz suze, razgovarajući sa Džefom Bezosom, nakon što je izašao iz kapsule.

"Svi na svetu treba da iskuse ovo. Jedna je stvar osetiti bestežinsko stanje, ali kada vidite plavetnilo koje se gubi i to crnilo iznad sebe... Vidite Majku Zemlju, plavetnilo i utehu, a onda tu tamu. Za mene je to bilo toliko dirljivo. Dao si mi najdublje iskustvo koje sam mogao da zamislim. Toliko sam ispunjen emocijama i nadam se da se nikada neću oporaviti od ovoga, da ovo nikad neću izgubiti", rekao je on.

Glumac koji je igrao kapetana Džejmsa T. Kirka u "Zvezdanim stazama" Odri Pauers, podpresdednica "Blu Oridžina", Kris Bošuizen, jedan od osnivača satelitske kompanije "Planet" i Glen de Vri, direktor francuske softverske korporacije "Dessault Systems" lansirani su u kapsuli "New Shepard"  u Zapadnom Teksasu.

Svemirski putnici na kratko su iskusili bestežinsko stanje, kada je njihova letelica dostigla visinu od preko 100 kilometara, a imali su priliku da vide i zakrivljenje Zemlje kroz velike prozore na kapsuli.

Ovo je bio tek drugi let "New Shepard" letelice sa posadom. Prvi, koji se dogodio 20. jula, odveo je u svemir Džefa Bezosa, osnivača kompanije, njegovog brata Marka, holandskog tinejdžera Olivera Demena i čuvenog avijatičara Volija Fanka. 

Fank, koji ima 82 godine, je na taj način na kratko postao najstarija osoba u svemiru, a titulu mu je danas preuzeo Šatner.

Preporuka za vas

Bezos nudi popust od dve milijarde dolara za učešće njegove kompanije u misiji sletanja ljudske posade na Mesec

Komentari (0)

Magazin