Poznati

Vilijam Šatner u susret 91. rođendanu putuje u svemir: Dugo sam slušao, a sada ću i lično da vidim to čudo

Komentari

Autor: CNN

06/10/2021

-

09:43

Vilijam Šatner u susret 91. rođendanu putuje u svemir: Dugo sam slušao, a sada ću i lično da vidim to čudo
Vilijam Šatner u susret 91. rođendanu putuje u svemir: Dugo sam slušao, a sada ću i lično da vidim to čudo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Vilijam Šatner, najpoznatiji po ulozi kapetana Džejmsa T. Kirka u "Zvezdanim stazama", putuje u svemir 12. oktobra letelicom kompanije "Blue Origin". 

O Šatnerovom putovanju izvan granica naše planete šuškalo se već neko vreme, ali sada je to i potvrđeno.

"Dugo sam slušao o svemiru. Sada ću iskoristiti priliku da ga lično vidim. Kakvo čudo!", napisao je glumac u zvaničnom saopštenju "Blue Origin".

Šatner će tako postati najstarija osoba koja je ikada letela u svemir, budući da je u martu napunio 90 godina.

Njegov let biće prenošen uživo na sajtu BlueOrigin.com, piše CNN.

Letelica "New Shepard" prvi put je odnela ljudsku posadu u svemir 20. jula, kada su se u orbiti našli Džef Bezos, osnivač te kompanije, njegov brat Mark Bezos i avijatičarka Veli Fank. Takođe, sa njima je putovao i prvi svemirski turista - Oliver Dimen.

Kao i to, oktobarsko putovanje trebalo bi da traje desetak minuta, a posada bi trebalo da pređe Karmanovu liniju, priznatu granicu između Zemlje i ostatka svemira, koja se nalazi na oko 100 kilometara iznad površine naše planete. 

Iz Blue Origin kažu da će sa Šatnerom putovati i predsednica kompanije Odri Pauers.

Glumac je navodno 2013. odbio ponudu Ričarda Brensona da leti u svemir sa njegovom kompanijom "Virgin Galactic". Ričard je tada ispričao za britanski San da Šatner ima strah od letenja, ali je kasnije glumac to demantovao rekavši da je ponudu odbio, jer je milijarder navodno želeo da mu naplati to putovanje.

"Želeo je da me pošalje gore i naplati mi to. Ja sam rekao: 'Hej, plati ti meni, pa ću leteti. Rizikovaću život za veliki novčani iznos'. Ali nije pristao na moju ponudu", rekao je Šatner.

Ipak, zvezda "Zvezdanih staza", neće biti prvi član postave popularne serije koji je napustio našu planetu. Prošle godine je otkriveno da je pepeo pokojnog Džejmsa Duhana, koji je igrao Montgomerija Skota - Skotija, prokrijumčaren na Međunarodnu svemirsku stanicu 2008. tri godine nakon Duhanove smrti.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Rađanje svemirskog turizma: Bogataši u trci vrednoj dve milijarde evra, nebo zaista više nije granica
Slavne ličnosti čekaju red za put u svemir: Bred Pit, Leonardo Dikaprio i Kejt Vinslet rezervisali karte
Ko je Ričard Brenson, čovek koji je ušao u istoriju letom u svemir – direktor škole mu je rekao: "Ili ćeš u zatvor, ili ćeš biti milijarder"

Komentari (0)

Magazin