Poznati

Naslednici Gučija nezadovoljni filmom Ridlija Skota: Ovo je uvreda, članove porodice opisali kao bitange i neznalice

Komentari

Autor: Variety

30/11/2021

-

15:15

Naslednici Gučija nezadovoljni filmom Ridlija Skota: Ovo je uvreda, članove porodice opisali kao bitange i neznalice
Naslednici Gučija nezadovoljni filmom Ridlija Skota: Ovo je uvreda, članove porodice opisali kao bitange i neznalice - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Naslednici Alda Gučija, koji je bio predsednik izvršnog odbora modne kuće Guči od 1953. do 1986. godine, objavili su saopštenje u kom navode da su "zbunjeni" onim što nazivaju netačnim opisom njihove porodice u novom filmu Ridlija Skota "Gučijevi".

"Produkcija filma nije konsultovala naslednike, pre nego što je Alda Gučija, koji je bio predsednik kompanije punih 30 godina i druge članove porodice Guči opisala kao bitange, neznalice i ljude neosetljive na svet oko njih", stoji u saopštenju.

Oni dodaju da im film pripisuje "protagonistima ton i stav koji im nikada nije pripadao". 

"To je ekstremno bolno sa ljudske tačke gledišta i uvreda je na nasleđe na osnovu kog je današnji brend ponikao", dodali su oni.

Saopštenje koje je prvo objavila italijanska agencija ANSA, s negodovanjem opisuje kako je Patricija Ređani, koja je osuđena 1998. za poručivanje ubistva Mauricija Gučija, predstavljena "kao žrtva koja pokušava da preživi u muškoj i šovinističkoj korporativnoj kulturi".

profimedia

 

"To ne može biti dalje od istine", stoji u saopštenju, u kom se navodi da je tokom sedamdesetogodišnjeg funkcionisanja kompanije Guči kao porodičnog biznisa, to bila "inkluzivna kompanija".

Naslednici podsećaju da je osamdesetih godina prošlog veka nekoliko žena držalo rukovodeće pozicije u toj kompaniji.

"Guči je porodica koja s poštovanjem gleda na rad svojih predaka, a sećanje na njih ne treba da remeti neistiniti spektakl, koji nije pravedan prema svojim protagonistima", stoji u saopštenju, sa zaključkom da "članovi porodice Guči zadržavaju pravo da preduzmu korake da zaštite ime, imidž i dostojanstvo sebe i svojih voljenih".

Uprkos takvom tonu saopštenja, nije najavljena bilo kakva tužba protiv reditelja Ridlija Skota i Univerzala. 

Reditelj je za BBC radio 4 odbacio ranije kritike Patricije Ređani, koja ga je optužila da "krade identitet porodice, kako bi profitirao".

"Ne bavim se time. Morate da imate u vidu da je jedan Guči ubijen, a drugi otišao u zatvor zbog utaje poreza, tako da ne možete meni da pričate o profitiranju. Čim to uradite, dolazite u javni domen", izjavio je Skot.

Variety je objavio i saopštenje Gučijevih u celosti:

"Porodica Guči obratila je pažnju na objavljivanje filma 'Gučijevi' i pomalo je zbunjena, jer uprkos tvrdnjama da to delo želi da ispriča 'istinitu priču' o porodici, strahovi koje su probudili trejleri i intervjui su potvrđeni: film nosi narativ koji je daleko od tačnog.

Produkcija filma se nije potrudila da konsultuje naslednike, pre nego što je opisala Alda Gučija - koji je 30 godina bio predsednik kompanije- i članove porodice Guči kao bitange, neznalice i ljude neosetljive na svet oko sebe, pripisujući protagonistima događaja ton i stav koji im nikad nije pripadao. To je ekstremno bolno sa ljudske tačke gledišta i uvreda je na nasleđe na osnovu kog je ponikao današnji brend.

Još više upitna je rekonstrukcija događaja, koja postaje začuđujuća do nivoa paradoksa, jer je žena, koja je osuđena kao poručilac ubistva Mauricija Gučija, oslikana ne samo u filmu, nego i u izjavama članova glumačke ekipe, kao žrtva koja je pokušavala da preživi u muškoj i šovinističkoj korporativnoj kulturi.

To ne može biti dalje od istine. Štaviše, tokom sedamdesetogodišnje istorije kao porodična kompanija Guči, bila je inkluzivna. Tačnije, osamdesetih, što je istorijski kontekst u koji je film smešten, žene su bile na vodećim pozicijama: bilo da je reč o članovima porodice ili van nje, a to uključuje predsednicu Guči Amerika, direktorku globalnog PR i komunikacije i člana odbora direktora Guči Amerika.

"Guči je porodica koja s poštovanjem gleda na rad svojih predaka, a sećanje na njih ne treba da remeti neistiniti spektakl, koji nije pravedan prema svojim protagonistima.

Članovi porodice Guči zadržavaju pravo da preduzmu korake da zaštite ime, imidž i dostojanstvo sebe i svojih voljenih".

Komentari (0)

Magazin