Poznati

Odbačena tužba za silovanje, nema dokaza da je Lik Beson kriv

Komentari

Autor: Hollywood Reporter

10/12/2021

-

20:25

Odbačena tužba za silovanje, nema dokaza da je Lik Beson kriv
Lik Beson - Copyright AP/Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Sudija u Francuskoj odbacio je tužbu za silovanje koju je protiv francuskog režisera i producenta Lika Besona podnela belgijsko-holandska glumica Sanda Van Roj, prenosi Hollywood Reporter. Prema rečima Besonovog advokata Tijerija Maranbera, proces je trajao tri i po godine, i za sve to vreme ispitani su mnogi svedoci i detaljno istražene aktivnosti i alibiji "aktera ove priče".

"Sudija je konačno odlučio da odbaci slučaj protiv Lika Besona za navode, koje je on od početka kategorički negirao i tvrdio da su u pitanju lažne optužbe koje su iznete protiv njega", izjavio je advokat reditelja.

Podsetimo, Van Roj je 2018. podnela tužbu protiv reditelja, navodeći da ju je silovao i koristio ka lutku za seks tokom njihove tajne dvogodišnje veze. Usledila je devetomesečna istraga, koju je parisko tužilaštvo odbacilo, navodeći nedostatak dokaza koji bi potkrepili tvrdnje za silovanje koje je glumica iznela protiv Besona. Van Rojev advokat je, međutim, podneo građansku tužbu, što je dovelo do otvaranja preliminarne istrage. Sudija je ponovo otvorio slučaj, pregledao istragu i došao do istog, prvobitnog zaključka.

"Nikada u životu nisam silovao ženu. Nikada nisam digao ruku na ženu. Nikada nisam pretio ženi", rekao je Beson svojevremeno za francuski Le Figaro.

Sada povodom presude, Beson se još nije oglasio, ali je njemu blizak prijatelj za američki Variety izjavio da se reditelj posele trogodišnje borbe sa lažnim optužbama nada da će odluka suda o njegovoj nevinosti biti poštovana i da će biti u prilici da se konačno vrati stvaranju filmova.

S druge strane, Van Roj je odluku sudije prokomentarisala na Tviteru, kratkom objavom u kojoj kaže da će tužiti sudiju. Pred njenim timom advokata je mogućnost podnošenja žalbe s nadom da će istraga ponovo biti otvorena u svetlu novih dokaza.

Podsetimo i to da je Van Roj imala male uloge u Besonovom "Taksiju 5", ali i "Valerijanu i carstvu hiljadu planeta", koji je producirala Besonova četvrta supruga Virzdžinija Beson Šila s kojom reditelj ima troje dece.

U međuvremenu, pošto je Van Roj podnela tužbu, Beson se suočio sa još osam drugih optužbi koje su protiv njega podnele žene tvrdeći da ih je seksualno uznemiravao, pa čak i silovao. Neke i od tih tužbi su u već odbačene.

Najpoznatija ostvarenja reditelja su "Veliko plavetnilo" (1998), "Peti element" (1997), "Profesionalac" (1994) i "Jovanka Orelanka" (1999). Poslednje ostvarenje u njegovoj režiji premijerno je prikazano 2019. U pitanju je "Ana", u kojoj je glavna zvezda ruska manekenka Saša Lus, a film je sniman u Beogradu. 

Preporuka za vas

Pogubna zloupotreba figure autoriteta: Dva slučaja zlostavljanja maloletnika koji su potresli Srbiju povezuju sličnosti koje upozoravaju

Komentari (0)

Magazin