Poznati

Vanesa Redgrejv, koja je ranije zbog Tonija Blera odbila titulu dame, konačno odlikovana

Komentari

Autor: Independent

01/01/2022

-

11:05

Vanesa Redgrejv, koja je ranije zbog Tonija Blera odbila titulu dame, konačno odlikovana
Vanesa Redgrejv, koja je ranije zbog Tonija Blera odbila titulu dame, konačno odlikovana - Copyright EPA/CLAUDIO ONORATI

veličina teksta

Aa Aa

Vanesa Redgrejv odlikovana je Ordenom Ujedinjenog Kraljevstva i proglašena "damom", što je ekvivalent muškoj tituli "ser".

Glumica je bila jedna od nekoliko javnih ličnosti koje su dobile priznanje na proslavi dočeka 2022. godine, piše Independent.

Ona je, inače, 1999. odbila da preuzme tu titulu, ali ta njena odluka, kako je svojevremeno ispričala za Hollywood Reporter, nije imala veze sa njenim odnosom prema kraljevskoj porodici.

"Nisam protiv kraljevske porodice; oni rade mnogo dobrih stvari", rekla je ona tada. 

"Ja nisam odbila čast od kraljice, ali nisam mogla i ni želela da prihvatim bilo kakvo odlikovanje od (Tonija) Blera, kad je on odveo našu zemlju i tako mnogo ljudi u rat u Iraku na osnovu jedne laži", ispričala je ona o nekadašnjem premijeru Velike Britanije.

Redgrejv je svoju bogatu karijeru, tokom koje je dobila niz priznanja, započela kao Rozalind u produkciji Kraljevske Šekspirove pozorišne trupe u "Kako vam drago". 

Dobila je Olivije nagradu 1984. za najbolju glumicu u "Aspern Papers" kao i Toni nagradu za "Dugo putovanje u noć".

Dobila je šest nominacija za Oskara, a jednog je osvojila za sporednu ulogu u drami "Džulija" 1977. u kojoj je igrala sa Džejn Fondom i Meril Strip.

Potiče iz glumačke porodice: otac joj je bio ser Majkl Redgrejv, a majka Rejčel Kempson, pa je njeno rođene na sceni objavio niko drugi do Lorens Olivije, tokom igranja predstave "Hamlet" u Old Vic teatru, u kom je njen otac igrao Laerta.

Redgrejv je 1955. odabrana je za amabasadorku dobre volje Unicef organizacije, a poznata je i kao aktivistkinja, koja je svoju platu za film "Marija Stjuart, kraljica Škotske" uložila u izgradnju jednog vrtića u Londonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin