Poznati

Hoakin Finiks: Neću primoravati sina da i on bude vegan

Komentari

Autor: Sunday Times

08/06/2021

-

09:01

Hoakin Finiks: Neću primoravati sina da i on bude vegan
Hoakin Finiks: Neću primoravati sina da i on bude vegan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hoakin Finiks postigao je u životu stvari o kojima većina glumaca može samo da sanja. Njegov film "Džoker" zaradio je u bioskopima više od milijardu dolara i doneo mu Oskara. Za 38. godina karijere mnogi ga smatraju za jednog od najboljih glumaca generacije. Glumio je Isusa u "Mariji Magdaleni" i u tom filmu se zbližio sa koleginicom Runi Marom, koja mu je sada verenica. Postao je i otac. 

Ali glumac, uprkos svim tim postignućima, bira za sebe život, koji je potpuno stran većini holivudskih zvezda i ne bira uloge i angažmane prema tome koliko novca će mu doneti.

Najbolji dokaz za to je što kao izvršni producent potpisuje crno-beli, nemi dokumentarac "Gunda" ruskog reditelja Viktora Kosakovskog koji govori o svinji i njenim prasićima.

profimedia

Hoakin Finiks

Hoakin, koji je vegan od malih nogu, plakao je kada je prvi put pogledao film do kraja.

"Nisam mogao da artikulišem šta je to što tražim što je, kad je reč o filmu, za mene dovoljno glasno govori o pravima životinja", rekao je on za Sandej tajms.

"A onda sam video ovaj film. Uvek sam osećao da su životinje svesna bića i videti film koji je to zabeležio i omogućio nam da ih cenimo zbog onog što jesu... Pomislio sam da je to tako retko", smatra on.

Umesto da kao većina drugih filmova koji promovišu veganstvo, bombarduje gledaoce zastrašujućim prizorima iz klanica, statistikama i filozofijom, "Gunda" na mnogo suptilniji način govori ljudima zašto možda nije toliko strašno odreći se slaninice.

Kako bi svoju dirljivu priču o svinji i njenim prasićima preneo svetu, Kosakovski je poslao poruku Hoakinu Finiksu, nakon što je glumac u govoru na dodeli Oskara 2020. pričao o pravima životinja.

Iako je to za njega bila prilika da svoju ideju prenese svetu, kako kaže, o tome prethodno uopšte nije razmišljao.

"Biću iskren, ja nisam želeo da izađem bilo gde i radim bilo šta. Nisam bio uzbuđen zbog te prilike. Jednostavno, to nisam ja. Bio sam ispunjen strahom", rekao je glumac.

"Bio sam u toj situaciji i deo mene želeo je da kaže: 'Hvala mnogo, divno, laku noć', ali sam osetio da moram... Kad sam već tu, ne mogu samo zahvaliti svojom mami", dodao je on.

Finiks je postao vegetarijanac kada je imao samo tri godine. Do tada, njegova neobična porodica pripadala je kultu "Božja deca" koji je propagirao slobodnu ljubav i sastojala se od više stotina zajednica širom sveta. 

Živeli su u Venecueli, ali su pobegli iz kulta, kada je otkriveno da lider zlostavlja devojčice i kada je počeo da nagovara članice da zavode muškarce i spavaju s njima, kako bi ih uvukle u sektu.

Na brodu koji je plovio od Venecuele ka Majamiju, Finiks je video kako ribari omamljuju ribe udarcima o ivicu broda. 

"Bilo je to šokantno iskustvo. Kao detetu, roditelji ti samo kažu da to je riba i ti ne znaš razliku između ribe i brokolija. Kada iznenada shvatite da je to što smo nekada jeli bilo puno života i kad možete da vidite kako se bori za život... ", rekao je glumac, koji je tada, zajedno sa bratom i sestrom odlučio da postane vegetarijanac, a samo nekoliko meseci kasnije i vegan.

"Moj brat River i moja sestra Rejn su rekli: 'Ako ovo nećemo da jedemo, onda ne treba da uzimamo ni njihovo mleko niti da nosimo kožu'. Bilo je to pre 43 godine", prisetio se Finiks.

Kao deca glumci, River i Hoakin, odbijali su da se pojavljuju u reklamama za kompanije kao što su "Koka Kola" ili "Mekdonalds", bez obzira na to što su nudili odličnu zaradu. Ipak, obojica su postigli uspeh u nemilosrdnoj industriji.

River je, međutim, umro od predoziranja 1993. u 23. godini života, a u njegovu čast Hoakin i njegova verenica Runi, dali su sinu ime po njemu. Da li planiraju da malog Rivera podižu kao vegana?

"Pa svakako se nadam da je on vegan, ali neću mu nametati svoja uverenja", kaže on. "Ne mislim da je to ispravno. Podučavaću ga o stvarnosti. Neću ga indoktrinirati idejom da 'Mekdonalds' ima 'Hepi mil', jer nema ničeg srećnog u vezi s tim obrokom.

Neću mu reći da je u redu da čita knjige o svim divnim životinjama sa farme i da one govore "grok grok" i "muuu, muu", a da mu ne kažem od čega se pravi hamburger. Tako da neću učestvovati u laži, ali ga neću primoravati da bude vegan. To mi je plan", kaže glumac za Sandej tajms.

Komentari (0)

Magazin