Poznati

Šta je Remzi Hantov sindrom: Redak poremećaj zbog kog je Džastinu Biberu paralizovana polovina lica

Komentari

Autor: Euronews Next/Nicole Lin Chang

13/06/2022

-

21:09

Šta je Remzi Hantov sindrom: Redak poremećaj zbog kog je Džastinu Biberu paralizovana polovina lica
Džastin Biber - Copyright Tanjug/AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Redak poremećaj pod nazivom Remzi Hantov sindrom dospeo je u žižu interesovanja javnosti nakon što je kanadski pop pevač Džastin Biber objavio da ima to stanje i da je primoran da otkaže predstojeće koncerte. Remzi Hantov sindrom je uzrokovan istim virusom koji izaziva male boginje i herpes zoster, a može dovesti do paralize lica.

Biber je nedavno objavio video snimak u kom kaže da zbog ovog stanja ne može da pomeri deo lica - pokazao je da nije u stanju da trepne jednim okom, kao i da ne može da se osmehne levom polovinom usta.

"Kao što verovatno možete da vidite sa mog lica, imam ovaj sindrom koji se zove Remzi Hantov sindrom. To je od ovog virusa koji napada nerv u mom uhu i facijalne nerve i doveo je do paralize lica", rekao je on.

"Kao što vidite, ovo oko ne trepće, ne mogu da se smejem sa ove strane, ova nozdrva neće da se pomeri, tako da je potpuna paraliza na ovoj strani mog lica", dodao je Biber.

Šta uzrokuje Remzi Hantov sindrom?

Remzi Hantov sindrom je uzrokovan istim virusom (varičela-zoster) koji izaziva male boginje i herpes zoster.

Nakon što male boginje nestanu, virus i dalje živi u nervima osobe, kako piše na sajtu klinike Mejo. Može se ponovo aktivirati u kasnijim godinama i izazvati herpes zoster - bolan osip sa plikovima ispunjenim tečnošću.

Remzi Hantov sindrom pogađa facijalni nerv blizu uha, što može izazvati paralizu jednog dela lica i gubitak sluha.

Koji su simptomi?

Postoje dva glavna znaka Remzi Hantovog sindroma: Bolni crveni osip sa plikovima ispunjenim tečnošću na, u i oko jednog uha, kao i slabost lica ili paraliza na istoj strani kao i zahvaćeno uvo.

Osip i paraliza lica se obično javljaju istovremeno, mada se ponekad može desiti jedno pre drugog. U nekim slučajevima, međutim, osip se i ne javlja.

Simptomi Remzi Hantovog sindroma:

  • Bol u uhu
  • Gubitak sluha
  • Zujanje u ušima (tinitus)
  • Poteškoće sa zatvaranjem jednog oka
  • Osećaj okretanja ili kretanja (vrtoglavica)
  • Promena percepcije ukusa ili gubitak ukusa
  • Suva usta i oči

Kako se leči Remzi Hantov sindrom?

Pacijenti sa Remzi Hantovim sindromom se leče antivirusnim lekovima, kao i kortikosteroidima, lekovima protiv anksioznosti, za ublažavanje vrtoglavice i lekovima protiv bolova. Pacijenti se često potpuno oporavljaju u roku od nekoliko nedelja ako nema mnogo oštećenja nerva.

Čarls Nduka, konsultant i plastični rekonstruktivni hirurg i suosnivač dobrotvorne zdravstvene organizacije "Facial Palsy UK", rekao je za Rojters da se oko 75 odsto pacijenata sa sindromom koji rano krenu sa lečenjem, uključujući steroide i antivirusne lekove, potpuno oporavi. 

Kako je rekao, postoje "ohrabrujući znaci" u video-snimku koji je podelio Biber.

"Pre nego što se osmeh povrati, prva stvar koja će se pojaviti je sve veća simetrija na licu u mirovanju. Dakle, baza nosa se često blago podiže, a usta postaju ravnomernija. Na snimku koji je podeljen mogao sam da vidim neke znake da postoji rani oporavak", rekao je Nduka.

Koliko je čest Remzi Hantov sindrom?

Remzi Hantov sindrom je redak i pogađa, prema nekim procenama, oko pet od 100.000 ljudi u SAD prema jednoj proceni, navedeno je na sajtu Nacionalne organizacije za retke poremećaje, neprofitne organizacije iz SAD.

Remzi Hantov sindrom može da razvije svako ko je imao male boginje, ali uglavnom pogađa starije odrasle osobe, dok deca retko oboljevaju.

"Ovaj poremećaj je drugi najčešći uzrok atraumatske periferne paralize lica nakon Belove paralize. Neki istraživači veruju da slučajevi Remzi Hantovog sindroma ostaju nedijagnostikovani ili pogrešno dijagnostikovani, što otežava određivanje prave učestalosti poremećaja u opštoj populaciji", rekli su za Euronews iz organizacije "Facial Palsy UK".

Nema veze sa vakcinacijom protiv koronavirusa

Nakon Biberove objave, nekoliko korisnika društvenih mreža povezalo je njegov sindrom sa vakcinom protiv korone, tvrdeći da je zbog toga razvio poremećaj.

Neki su ukazali na izveštaj BMJ iz Hong Konga pod nazivom "Ramzi Hantov sindrom posle vakcinacije protiv kovida 19", ali taj izveštaj detaljno opisuje jedan slučaj čoveka koji je razvio Remzi Hantov sindrom dva dana nakon vakcinacije.

Drugi su takođe tvrdili da vakcina uzrokuje Belovu paralizu - međutim, nema nikakvih dokaza o povezanosti.

"Trenutno nema jakih dokaza da je broj prijavljenih slučajeva Belove paralize ili Remzi Hantovog sindroma veći nego što bi se očekivalo u opštoj populaciji.  Jedna od poteškoća je to što se neželjeni efekti identifikuju na osnovu prijavljivanja, a najteže za ljude je da razlikuju povezanost od uzroka", naveli su iz "Facial Palsy UK".

Komentari (0)

Magazin