Poznati

Preminuo legendarni japanski dizajner Isi Mijake

Komentari

Autor: BBC

09/08/2022

-

11:25

Preminuo legendarni japanski dizajner Isi Mijake
Japanski modni dizajner Isej Mijaki - Copyright EPA/FRANCK ROBICHON

veličina teksta

Aa Aa

Revolucionarni japanski dizajner Isi Mijake (Issey Miyake) preminuo je u 84. godini života, saopštila je njegova kompanija.

Poznat po inovativnim stilovima i parfemima sa njegovim potpisom, Mijake je izgradio svetski modni brend, koji je voleo čak i čuveni lider Apple kompanije Stiv Džobs. Upravo on je dizajnirao Džobsove crne rolke, koje su postale njegov zaštitni znak.

Eksperimentisao je sa tradicionalnim i modernim tehnikama tokom svoje karijere duge više od pedeset godina.

Mijake je 2004. svoj dizajnerski studio preimenovao u laboratoriju, u želji da potpuno preobrazi način na koji doživljavamo modu, a svoje kreacije preselio s modne piste u galerije.

Prvi je od japanskih dizajnera koji je postao planetarno poznat. Voleo je da kombinuje "nespojive" materijale, pa su u njegovim komadima jednako zastupljeni najlon i silikon, kao i tradicionalni kineski papir za kišobrane. 

Dobar primer njegovog poigravanja s tehnologijom je njegov koncept A.P.O.C. (A Piece of Cloth) koji je lansirao zajedno sa Daijem Fuđivarom, a koji je podrazumevao pravljenje garderobe iz jednog komada. 

Naime, mašine kontrolisane kompjuterom izbacivale su beskrajno dugačke rolne gotovih majica ili suknji, a mušterija, u samoj radnji, seče svoj komad i bira dužinu rukava ili suknji. 

Svojim konceptom Mijake je uključio i samog kupca u proces kreiranja i proizvodnje odeće. 

Preminuo je od karcinoma jetre u petak, a intimna ceremonija sahrane već je obavljena, prenosi BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin