Poznati

Gitarista grupe Talking Heads: Plašili smo se da ćemo u Jugoslaviji završiti u zatvoru

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2022

-

17:24

Gitarista grupe Talking Heads: Plašili smo se da ćemo u Jugoslaviji završiti u zatvoru
Džeri Harison - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji gitarista i klavijaturista uticajnog sastava Talking Heads Džeri Harison kaže da su se njegove kolege i on plašili odlaska u zatvor prilkom jednog gostovanja u tadašnjoj Jugoslaviji.

U intervjuu njujorškom muzičkom časopisu Spin, govoreći o iskustvima sa "najluđe koncertne nedelje" tokom turneje početkom osamdesetih, Harison se prisetio nastupa u Zagrebu, gde im je predgrupa bio bend Tom Tom Club.

Prema Harisonovim rečima, klavijaturista te grupe Tajron Dauni imao je u to vreme "priličnu zavisnost od kokaina".

"Kad smo došli iza Gvozdene zavese kokain, naravno, odjednom više nije bio dostupan. Kad smo stigli do Zagreba, Tajron je postajao stvarno uznemiren. Neko je hteo da nas intervjuiše, pa sam pošao s njim, a on je počeo da priča sve luđe i luđe, o LSD iskustvima i slično", prisetio se muzičar.

Prema njegovim rečima, dodatan problem su bili zahtevi za fotografisanje za koje je pomislio da bi američke muzičare moglo staviti u kompromitovani položaj.

"Iznenada sam pomislio: 'Čekaj malo! Napraviće priču o degenerisanim zapadnjacima koji su došli da kvare mladost Jugoslavije, koja je u to vreme bila još pod Titom. Rekoh: 'Vidim šta radite, intervju je gotov!'", prisetio se muzičar.

Nakon koncerta u zagrebačkom Domu sportova za koji je Harison rekao da je "prošao sjajno", bend se spremao za let iz Jugoslavije kada je "Tajron otkačio" i navodno počeo da urinira svuda po aerodromu.

"Mislili smo: 'Ići ćemo u zatvor u Jugoslaviji'. Na sreću naš turistički vodič je bio na našoj strani jer nije želeo mrlje na poslu", rekao je Harison.

Prema njegovim rečima, Dauni je iz Zagreba poslat avionom na Jamajku.

Talking Heads su 27. jula 1982. godine nastupali u Zagrebu, a prethodno 26. jula na beogradskom "Tašmajdanu".

Komentari (0)

Magazin