Poznati

"Digitalni blizanac" Brusa Vilisa snimio reklamu za rusku telekomunikacionu kompaniju

Komentari

Autor: Independent

30/09/2022

-

23:14

"Digitalni blizanac" Brusa Vilisa snimio reklamu za rusku telekomunikacionu kompaniju
"Digitalni blizanac" Brusa Vilisa snimio reklamu za rusku telekomunikacionu kompaniju - Copyright Prinstscreen YouTube/Deepcake

veličina teksta

Aa Aa

Brus Vilis nedavno se povukao iz sveta glume zbog dijagnoze afazije, ali deluje da bismo uskoro ponovo mogli da ga viđamo u filmovima.

Naime, glumac je prodao jednoj ruskoj kompaniji prava da uz pomoć dipfejk tehnologije kreira njegovog "digitalnog blizanca", čime su otvorena vrata potencijalnom "angažovanju" virtuelnih glumaca u budućim filmovima.

Reč je o kompaniji "Deepcake" koja se promoviše kao rešenje za "niskobudžetne filmske produkcije", a koja je već predstavila Vilisovog virtuelnog dvojnika.

"Uz pomoć moderne tehnologije, mogu da komuniciram, radim i učestvujem u snimanju, pa čak budem i na drugom kontinentu. To je za mene novo i interesantno iskustvo i zahvalan sam našem timu", rekao je Vilis o projektu u zvaničnom saopštenju, prenosi Independent.

Glumac je navodno prodao prava pre nego što će saznati za svoju dijagnozu afazije, zbog koje je najavio povlačenje iz sveta glume.

Inženjeri kompanije "Deepcake" uz pomoć veštačke inteligencije stvorili su "digitalnog blizanca" na osnovu 34.000 fragmenata slika iz filmova poput "Umri muški" i "Peti element" u neuronskim mrežama. 

Ti podaci korišteni su da sa "hirurškom preciznošću" dodaju njegovo lice modelima u digitalnom prostoru, a na taj način, glumac je već bio deo reklama za rusku telekomunikacionu kompaniju "MegaFon", a da nije ni napustio Sjedinjene Američke Države.

Afazija od koje boluje Brus Vilis, predstavlja oštećenje mozga koje remeti izražavanje i razumevanje govora. Zbog tog stanja koje je najčešće posledica moždanog udara, Vilis sve slabije uspeva da komunicira i zbog toga je odlučio da se penzioniše.

Dipfejk tehnologija već je korištena kako bi podmladila glumce u filmovima iz franšize "Ratovi zvezda", a nedavno je najavljeno i da će nakon penzionisanja glumca Džejmsa Erla Džounsa, koji je dugo pozajmljivao glas glavnom zlikovcu Dartu Vejderu, taj zadatak preuzeti veštačka inteligencija.

Komentari (0)

Magazin