Poznati

Kanje Vest se izvinio zbog komentara o Džordžu Flojdu: Sada i ja znam kako je kada vam neko kleči na vratu

Komentari

Autor: CNN

31/10/2022

-

21:59

Kanje Vest se izvinio zbog komentara o Džordžu Flojdu: Sada i ja znam kako je kada vam neko kleči na vratu
Kanje Vest se izvinio zbog komentara o Džordžu Flojdu: Sada i ja znam kako je kada vam neko kleči na vratu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kanje Vest, reper koji je nedavno ostao bez većine svog bogatstva zbog antisemitskih ispada na internetu, odgovarao je na pitanja svojih obožavalaca koji su ga sreli na ulici i objasnio da nije bio u potpunosti svestan posledica koje će izazvati njegove reči.

Upitan da prokomentariše reakcije javnosti na njegove izjave o Jevrejima, Je je rekao da je imao osećaj "da se neko udružio protiv njega".

"Išao sam na medijaciju sa Adidasom danas i mislim da su oni osetili da zato što se svi udružuju protiv mene, imaju pravo da mi oduzmu moj dizajn", rekao je Kanje.

Inače, kompanija Adidas je prekinula partnerstvo sa Vestom vezano za brend Yeezy, što je za njega značilo da preko noći gubi gotovo dve milijarde dolara.

"Osećam da Bog sada čini da se osećam skrušenim. Jer dve stvari se dešavaju. Kada sam govorio: 'Ja sam najbogatiji Crnac', mnogo puta je to bila odbrana, koju sam koristio u razgovorima o mentalnom zdravlju", izjavio je reper, prenosi CNN.

U razgovoru sa ljudima spontano okupljenim na ulici oko njega, Kanje se dotakao i njegovih šokantnih izjava na račun Džordža Flojda, Afroamerikanca koji postao simbol pokreta "Crni životi vrede" i borbe protiv policijske brutalnosti u Americi. Reper je u pomenutom potkastu izjavio sumnju da je Flojd umro od posledica upotrebe droge fentanil, a ne zbog toga što mu je policijac klečao na vratu. 

"Kada je izašla ideja o 'Crni životi vrede', to nas je zbližilo kao ljude. Kada sam to rekao i postavio pitanje o smrti Džordža Flojda, to je povredilo moje ljude. Povredilo je crnce. Želim da se izvinim što sam ih povredio, jer sada mi je Bog pokazao onim što Adidas radi i onim što mediji rade, pa znam kako je kada ti neko kleči na vratu. Zato, hvala ti Bože, što si me učinio poniznim i dopustio mi da znam kakav je to osećaj. Jer kako bi drugačije najbogatiji crnac svih vremena mogao da bude skrušen, osim da pred svima, zbog komentara, prestane da bude milijarder", izjavio je on.

profimedia

 

Vest je takođe govorio i o "iscrpljenosti" koju je osetio zbog reakcija na njegovo nošenje kačketa "Učinimo Ameriku ponovo velikom", koji je simbol podrške bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu. On je rekao da su njegovu podršku Trampu mnogi "pogrešno tumačili" kao mentalni poremećaj.

"U ovakvim vremenima, da sam sada na nekim lekovima, neko bi mogao da mi zameni samo jednu pilulu, pa da opet imamo Majkla Džeksona ili Princa", rekao je Vest.

Takođe je sebe uporedio sa Emetom Tilom, koji je linčovan 1955. u 14. godini života i rekao da se povremeno osećao kao Malkolm Iks i Martin Luter King Mlađi.

Upitan da li je zabrinut da je uništio svoju reputaciju, kratko je odgovorio: "Nisam zabrinut. Bog je živ".

Vest se ni u jednom trenutku nije izvinio za svoje antisemitske izjave, ali je pokušao da se distancira od bilo kakve "grupe mržnje".

profimedia

 

"Nemam veze ni sa jednom grupom mržnje. Ako je bilo kakva mržnja usmerena prema osobi koja je Jevrej, to nema veze sa mnom, jer ja zahtevam da svi budu u ljubavi", zaključio je Kanje.

Podsećamo, Vest je najpre blokiran na Tviteru i Instagramu zbog objava koje su bile uvredljive za Jevreje, ali i za Afroamerikance. Nakon što je optužen za antisemitizam, u jednom podkastu izneo je još šokantniju izjavu: "Ne volim termin antisemitizam, jer omogućava ljudima, naročito u mojoj industriji da se izvuku sa ubistvom - nekada i doslovno", rekao je on.

"Kažete da je to antisemitski, ali ja ne verujem u taj termin. Crni ljudi su takođe Jevreji. I ja se klasifikujem kao Jevrej, tako da ne mogu biti antisemit. Kada sam nosio majicu 'Beli životi vrede', jevrejska podzemna medijska mafija već je počela da me napada", dodao je Vest, optuživši "mafiju" za otkazivanje četiri njegova koncerta.

Vest je takođe izazvao gnev pripadnika pokreta "Crni životi vrede", nakon što je nedavno na Pariskoj nedelji mode, predstavio svoje nove majice na kojima je ispisano "Beli životi vrede". Mnoge javne ličnosti osudile su taj potez, budući da je reč o izrazu koji je nastao kao rasistički odgovor na originalnu krilaticu korištenu tokom protesta protiv policijske brutalnosti u Americi.

Dodatno je skandalizovao javnost izjavivši u istom podkastu da je Džordž Flojd, crnac koji je preminuo usled policijske brutalnosti i koji je postao zaštitno lice pokreta "Crni životi vrede", zapravo umro od posledica predoziranja. Porodica nastradalog čoveka sada mu preti tužbom.

Kompanija Apple nedavno je objavila da će sa svoje platforme ukloniti Jeove pesme, a ugovore sa reperom već su raskinuli Balenciaga, Gap, CAA agencija i mnogi drugi raniji saradnici.

U međuvremenu, reper je ponovo dobio pristup Instagramu i Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin