Poznati

Prva reakcija Kanjea Vesta na gubitak statusa milijardera i "otkazivanje": "Još sam živ"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

27/10/2022

-

12:57

Prva reakcija Kanjea Vesta na gubitak statusa milijardera i "otkazivanje": "Još sam živ"
Kanje Vest - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Kontroverzni reper Kanje Vest koji je zbog antisemitskih izjava ostao bez saradnje sa nekim od vodećih modnih brendova i kompanijom Adidas, sada se po prvi put oglasio tim povodom na svom Instagramu.

On se objavom otvoreno obratio Ariju Emanuelu, izvršnom direktoru kompanije "Endeavor", koji je objavio kolumnu za Financial Times u kojoj je pozvao sve firme koje su sarađivale sa muzičarem da momentalno prekinu saradnju s njim.

"Oni koji nastave da posluju sa Vestom, daju njegovoj pogrešno usmerenoj mržnji publiku. Nigde ne treba da se toleriše Vestov antisemitizam", naveo je on.  

Kanje je u objavi na Instagramu naslovljenoj kao "Jezik ljubavi", odgovorio čelniku "Edeavor"-a.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ye (@kanyewest)

 

"Ari Emanuele, izgubio sam dve milijarde dolara u jednom danu i još sam živ. Ovo je jezik ljubavi i ja te još volim.Bog te još voli. Novac nije ono ko sam, ja sam narod", naveo je reper.

Nakon što je kompanija Adidas otvoreno raskinula ugovor sa Kanjeom, uprkos tome što će zbog tog poteza ove godine izgubiti blizu 250 miliona dolara, njegovo lično bogatstvo umanjeno je sa gotovo dve milijarde dolara na svega 400 miliona.

Kompanija Skečers (Skechers) koja se bavi proizvodnjom sportske obuće, saopštila je da se reper pojavio u njihovim kancelarijama u Los Anđelesu "nenajavljen i nepozvan", posle čega je obezbeđenje udaljilo.

Prema njihovom saopštenju, Je je pokušavao da bez dozvole snima interakciju sa osobljem. 

"Skečers ne razmatra i nema nameru da sarađuje sa Vestom. Osuđujemo njegove nedavne izjave i ne tolerišemo antisemitizam ili bilo koji drugi oblik govora mržnje. Kompanija želi da ponovo istakne da se Vest pojavio nenajavljen i nepozvan u sedištu Skečersa", stoji u saopštenju.

profimedia

 

Podsećamo, Vest je blokiran na Tviteru i Instagramu zbog objava koje su bile uvredljive za Jevreje, ali i za Afroamerikance. Nakon što je optužen za antisemitizam, u jednom podkastu izneo je još šokantniju izjavu: "Ne volim termin antisemitizam, jer omogućava ljudima, naročito u mojoj industriji da se izvuku sa ubistvom - nekada i doslovno", rekao je on.

"Kažete da je to antisemitski, ali ja ne verujem u taj termin. Crni ljudi su takođe Jevreji. I ja se klasifikujem kao Jevrej, tako da ne mogu biti antisemit. Kada sam nosio majicu 'Beli životi vrede', jevrejska podzemna medijska mafija već je počela da me napada", dodao je Vest, optuživši "mafiju" za otkazivanje četiri njegova koncerta.

Vest je takođe izazvao gnev pripadnika pokreta "Crni životi vrede", nakon što je nedavno na Pariskoj nedelji mode, predstavio svoje nove majice na kojima je ispisano "Beli životi vrede". Mnoge javne ličnosti osudile su taj potez, budući da je reč o izrazu koji je nastao kao rasistički odgovor na originalnu krilaticu korištenu tokom protesta protiv policijske brutalnosti u Americi.

Dodatno je skandalizovao javnost izjavivši u istom podkastu da je Džordž Flojd, crnac koji je preminuo usled policijske brutalnosti i koji je postao zaštitno lice pokreta "Crni životi vrede", zapravo umro od posledica predoziranja. Porodica nastradalog čoveka sada mu preti tužbom.

Kompanija Apple nedavno je objavila da će sa svoje platforme ukloniti Jeove pesme, a ugovore sa reperom već su raskinuli Balenciaga, Gap, CAA agencija i mnogi drugi raniji saradnici.

Komentari (0)

Magazin