Poznati

Bojsi i u zagrobnom životu: Na nadgrobnom spomeniku Džona Čalisa nalazi se legendarna replika iz "Mućki"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

18/12/2022

-

13:36

Bojsi i u zagrobnom životu: Na nadgrobnom spomeniku Džona Čalisa nalazi se legendarna replika iz "Mućki"
Džon Čalis - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Džon Čalis, glumac koji je igrao legendarnog Bojsija u "Mućkama" (Only Fools and Horses) na svom nadgrobnom spomeniku ima jednu repliku iz te serije.

Čalis, koji je bio veliki prijatlj Srbije i čak dobio počasno državljanstvo naše zemlje, preminuo je u septembru prošle godine u 79. godini života.

Njegova supruga Kerol nedavno je na Tviteru podelila fotografiju groba svog muža, zajedno sa smernicama koji će poštovaocima Čalisovog lika i dela olakšati pronalazak spomenika.

Na njemu su ispisane reči: "Džon Čalis, glumac, 1942-2021. Ovde sam".

To je fraza iz epizode kada šaptačica duhovima Elzi održava seansu za Bojsija, Delboja (Dejvid Džejson) i Rodnija Trotera, tvrdeći da je uspostavila kontakt sa nepoznatim čovekom.

"On želi da priča sa nekim po imenu Odri... Ne, Obri", kaže Elzi.

Društvo je potpuno tiho, dok Čalis iznenada izgovara: "Ovde sam!" i potom objašnjava da mu je Obri srednje ime.

Rođen u Bristolu, 16. avgusta 1942. godine, Džon Čalis je odrastao u jugoistočnom Londonu i glumom je počeo da se bavi u 22. godini, pošto se nakon srednje škole prvo oprobao kao agent za prodaju nekretnina. Igrao je pretežno u televizijskim serijama (snimio je više od 70 serija, sedam filmova i nekoliko radio drama) i, kako je sam više puta govorio, često je dobijao uloge policajca. Ali nijedna od tih uloga neće biti popularna i voljena i krajnje upečatljiva kao ona koju je izneo u "Mućkama".

Kada mu je stigla ponuda da igra prodavca polovnih automobila, koji gleda na sve pa i na prijatelje s visine, Čalis je prihvatio iz prve. Pošto je trebalo da odigra samo epizodnu rolu, nije ni sanjao da će mu upravo lik Terensa Obrija Bojsija obeležiti karijeru (isti lik je kasnije tumačio i u seriji "The Green green grass").

"Niko nije znao da će se serija biti toliko popularna. Sudbina celog projekta je bila neizvesna, jer nije imala toliku gledanost u početku, ali smo imali sreću da se dogodio štrajk na BBC, pa je serija reprizirana. Onda je odlučeno da se snima nastavak, likovi su se razvijali... Ali nisam mislio da će otići dalje od Londona i zaista je neverovatno koliko je postala internacionalna", izjavio je Čalis u Beogradu prošle godine, otkrivajući i da je čuveni smeh Bojsija preuzeo od jedne žene u pabu koja se tako smejala.

"Sad me ljudi stalno prate i smeju se tako iza mojih leđa", dodao je glumac, šaleći se na svoj račun.

Legendarni "Bojsi" planirao je da ponovo dođe u Srbiju i poseti Skadarliju i Oplenac.

"Imam jedan projekat trenutno, a to je da se vratim u Srbiju i da saznam još nešto o vašoj zemlji. Možda napišem knjigu, a možda napravim još jedan dokumentarac", rekao je Bojsi svojevremeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin