Poznati

Nik Kejv: Pesme stvorene veštačkom inteligencijom zaudaraju

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

11:48

Nik Kejv: Pesme stvorene veštačkom inteligencijom zaudaraju
Nik Kejv: Pesme stvorene veštačkom inteligencijom zaudaraju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Australijski muzičar Nik Kejv dobio je od poštovalaca stihove stvorene "u stilu Nika Kejva" pomoću novog programa veštačke inteligencije Chat GPT i ocenio je da - "zaudaraju".

"Shvatam da je Chat GPT tek u nastajanju, ali možda je to nastajući užas veštačke inteligancije - uvek će biti u nastajanju i upravljena napred, uvek brže, nikad se ne okrećući i usporavajući, dok nas vodi ka utopijskoj budućnosti, i možda našem potpunom uništenju", napisao je Kejv.

Ako je suditi po dobijenoj pesmi "u stilu Nika Kejva" stvari ne izgledaju dobro i "apokalipsa je dobrano na svom putu", ocenio je muzičar na svom sajtu The Red Hand Files.

Kejv je naveo da je u slučaju pisanja stihova Chat GPT "travestija oponašanja", odnosno da je možda u stanju napisati govor, esej ili propoved "ali ne može stvoriti istinsku pesmu".

"Možda će s vremenom stvoriti pesmu koja je na površini nerazdvojiva od originala, ali uvek će biti kopija, neka vrsta burleske", ocenio je Kejv.

Prema njegovim rečima, pesme nastaju iz patnje i oslanjaju se na složene unutrašnje ljudske borbe stvaranja, dok s druge strane "algoritmi ne osećaju, podaci ne pate".

"Chat GPT nema unutrašnje biće, nije bilo nigde, nije iskusilo ništa, nije imalo smelost da posegne preko svojih ograničenja, i otud nema sposobnost za deljenje transcendentalnog iskustva, pošto nema ograničenja preko kojih transcendentira", naveo je pevač.

Kejv smatra da je Chat GPT određen da kopira, a nikad ne poseduje autentično ljudsko iskustvo, bez obzira koliko obezvređeno i nebitno ljudsko iskustvo možda s vremenom postane.

"Veliku pesmu ne čini bliska sličnost sa prepoznatljivim delom. Pisanje dobre pesme nije mimikrija ili oponašanje ili pastiš, naprotiv", dodao je Kejv.

Zahvalivši se poštovaocu sa Novog Zelanda Marku što mu je poslao Chat GPT stvorene stihove, Kejv je dodao da je "pesma sranje, groteskno izrugivanje onoga što nas čini ljudima".

Kejv je ipak izdvojio iz nekoliko strofa veštački stvorenih stihova "Imam vatru iz pakla u očima", navevši da su donekle istiniti.

"Imam vatru iz pakla u očima - a to je Chat GPT", zaključio je Kejv.

Komentari (0)

Magazin