Poznati

Sklekovi, suze i psovke: Deset najgorih govora u istoriji Oskara

Komentari

Autor: Independent

09/03/2023

-

07:29

Sklekovi, suze i psovke: Deset najgorih govora u istoriji Oskara
Sklekovi, suze i psovke: Deset najgorih govora u istoriji Oskara - Copyright Profimedia, Printscreen YouTube/Oscars

veličina teksta

Aa Aa

Oskar je najprestižnija nagrada u svetu filma, o kojoj sanja većina glumaca. Međutim, kada zlatna statueta konačno završi u njihovim rukama, pojedini dožive takav šok, da se njihov govor nakon dodele godinama prepričava.

To je bio slučaj sa ovih deset glumaca, čije je obraćanje nakon preuzimanja nagrade Independent izdvojio kao najgore u istoriji Oskara:

Sali Fild ("Mesta u srcu")

Sali Fild u suzama je primila Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Mesta u srcu" 1985. godine.

Nakon što se zahvalila ekipi filma i svojoj porodici, ona se oduševljeno zahvalila svima prisutnima i dodala: "Ja vam se sviđam! Ja vam se stvarno sviđam!"

Njen govor postao je toliko poznat, da je Sali čak snimila reklamu za jednu banku 2000. koja je parodirala njeno preuzimanje Oskara.

Gvinet Paltrou ("Zaljubljenog Šekspira")

Govor Gvinet Paltrou jedva je suzdržavala suze na dodeli Oskara 1998. godine, kada je dobila za glavnu žensku ulogu u "Zaljubljenom Šekspiru".

Ipak, glumica je zbog tog govora dobila mnoge kritike, jer su njeno izlaganje neki protumačili kao neiskreno.

Šon Pen ("Mistična reka")

Šon Pen koji je 2004. godine dobio Oskara za najboljeg glumca u filmu "Mistična reka", govor je počeo šalom o iračkom oružju za masovno uništenje.

Printscreen YouTube/Oscars

 

Umesto smeha, u sali je vladala potpuna tišina, koju je brzo morao da prekine zahvalnicom svojim saradnicima i članovima porodice

Sem Smit ("Spectra")

Sem Smit je izazvao pometnju kada je osvojio nagradu za najbolju originalnu pesmu "Writing's On the Wall" koja je nastala u saradnji sa Džimijem Nejpsom za film o Džejmsu Bondu iz 2016. godine.

Muzičar, koji je u to vreme odlučio da mu se drugi obraćaju kao rodno neutralnoj osobi, izjavio je da nikada nijedan otvoreno gej muškarac nije osvojio Oskara.

Budući da to nije tačno, Smit je dobio brojne kritike nakon dodele, a pevač se kasnije izvinio i priznao da je bio pijan. 

En Hatavej ("Jadnici")

Iako je bilo očekivano da Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu 2012. godine pripadne upravo njoj, En Hatavej nije delovala naročito spremno.

Printscreen YouTube/Oscars

 

Govor je počela kontroverznim komentarima o mršavljenju i priznanjem da je plakala gledajući sebe kako glumi na ekranu, što se mnogima nije dopalo.

Džek Panals za "City Slickers"

Džek Panals imao je 73 godine kada je nagrađen za najbolju sporednu mušku ulogu, 1992. godine, a kako bi dokazao da je i dalje mladolik, počeo je da radi sklekove na sceni.

Metju Mekonahi ("Dallas Buyers Club")

Metju Mekonahi osvojio je nagradu za najbolju mušku glavnu ulogu 2014. godine, a govor je počeo zahvaljujući Bogu, a onda nastavio da govori o svom "heroju". Ispostavilo se da se zahvaljuje samom sebi 10 godina unapred.

Roberto Beninji ("Život je lep")

Harizmatični Italijan bio je toliko oduševljen prilikom preuzimanja Oskara 1999. godine, da je dopustio da ga emocije previše ponesu.

"Želeo bih da sam Jupiter i da sve otmem i ležim na nebeskom svodu vodeći ljubav sa svima", rekao je on.

Melisa Leo ("The Fighter")

Melisa Leo osvojila je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu 2010. godine, a Oskara joj je uručio legendarni Kirk Daglas. 

Printscreen YouTube/Oscars

 

Glumica nije mogla da sakrije iznenađenje i tražila je od starijeg kolege da je uštine, kako bi se uverila da ne sanja, a zatim nekoliko minuta pokušavala da nađe reči da objasni svoje zadovoljstvo i zahvalnost. Pritom joj se otela i sočna psovka, a na kraju je uzela štap od Daglasa i oslanjajući se na njega otišla sa bine.

Džordž Si Skot ("Patton")

Džordž Si Skot je 1971. godine postao prvi glumac koji je odbio Oskara. 

Dok je svet pričao o filmu "Patton" (Frenklin Šafner, 1970), Skot je rezignirano gledao na činjenicu da to filmsko remek-delo ima deset nominacija za Oskara. Štaviše, nazvao je dodelu "dvočasovnom paradom mesa". 

Navodno u trenutku kada je proglašen najboljim glumcem, nije čak gledao ni prenos dodele, nego hokejašku utakmicu.

Komentari (0)

Magazin