Poznati

Trinaest žena optužilo Žerara Depardjea za seksualno uznemiravanje: Glumac negira krivicu

Komentari

Autor: Mediapart

12/04/2023

-

16:54

Trinaest žena optužilo Žerara Depardjea za seksualno uznemiravanje: Glumac negira krivicu
Žerar Depardje - Copyright AP/Axel Schmidt

veličina teksta

Aa Aa

Trinaest žena ispričalo je za francuski portal Mediapart da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja od strane glumca Žerara Depardjea na filmskim setovima u poslednjih dvadeset godina.

Žene tvrde da ih je glumac nedolično dodirivao i upućivao nepristojne komentare i to u više navrata, dok advokat Depardjea kaže da njegov klijent "formalno negira sve optužbe koje padaju pod krivični zakon". 

Statistkinje i glumice koje su se u različitim svojstvima pojavljivale s njim na filmskim setovima u poslednje dve decenije, u razgovoru za Mediapart rekle su su ostali zaposleni na setu znali za njegovo ponašanje, ali su ga tolerisali i čak se smejali, kada bi se one požalile.

"Odrasli su puštali da mi glumac dodiruje grudi pred svima", ispričala je jedna glumica, koja je imala 17 godina kada se navodno dogodio taj incident.

Međutim, kancelarija tužioca u Parizu još nije dobila bilo kakve tužbe na račun Depardjea. 

Istraga zbog optužbe za silovanje još traje

Depardje je, inače, i dalje pod istragom zbog optužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje koju je protiv njega podnela glumica Šarlot Arnu.

Arnu je u leto 2018. kada je imala samo 22 godine, otišla u policijsku stanicu grada Lambesk na jugu Francuske tvrdeći da je nekoliko dana ranije u dva navrata silovana u Depardjeovoj kući u Parizu.

Posle niza parnica, istražni sudija je na kraju otvorio slučaj protiv Depardjea 16. decembra 2020. za "silovanje i seksualno zlostavljanje", ali ga je ostavio na slobodi.

Krajem februara, glumac je za italijanski list izjavio da "nema čega da se plaši".

"Za mene je istraga zatvorena, nedužan sam i nemam čega da se plašim. Zato sam oduvek bio vrlo spokojan i svestan da su optužbe neosnovane. Ipak, spreman sam i na ovaj slučaj, s kojim ću se sada suočiti bez straha i siguran u pravdu. Nema dokaza, nema ničega protiv mene i zato sam iskreno smiren", rekao je Depardje za La Republlica.

On je poznat po filmovima poput "Zelena karta" i "Sirano" , koja mu je donela nagradu na Kanskom festivalu za najboljeg glumca i nominaciju za Oskara.

Poslednjih godina Depardje je u bio u centru pažnje zbog oštrih kritika na račun francuskih vlasti i tamošnjih poreskih zakona, a u znak protesta zbog visokih poreza preselio se u Belgiju.
Dobio je rusko državljanstvo 2013. godine na osnovu dekreta koji je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Godinu dana kasnije, Depardje je bio gost Srbije kada je u Jugoslovenskoj kinoteci dobio najveće priznanje - Zlatni pečat.

Komentari (0)

Magazin