Tehnologija

Testirali smo YugoGPT za srpski jezik: Sa jednim pitanjem se nije sjajno snašao, ali ima neke važne prednosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2023

-

17:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pokrenut je bot veštačke inteligencije koji se simbolično zove YugoGPT i koji će raditi sa srodnim jezicima sa našeg područja, poput srpskog, bosanskog i hrvatskog. Nazvan je simbolično po Zastavinom "jugu", automobilu koji povezuje sve narode bivše SFRJ.

Prvi korisnici su podelili svoje iskustvo putem mreže X, a jedan ga je pitao: "Da li možeš da kažeš nešto o sebi?". Međutim, kao i svaki drugi čet bot i ovaj kaže da ne može jer nema ličnost. 

U redakciji Euronewsa Srbija smo isprobali Yugo GPT i pitali ga kako da provedemo doček Nove godine, međutim on nema mnogo saveta poput ChatGPT-a. On kaže da to zavisi od vaših ličnih preferencija i planova, međutim u poređenju sa ChatGPT-om vidimo da on daje oko deset predloga šta bismo tačno i konkretno mogli da radimo, tako da se stiče utisak da ipak treba još mnogo toga da proradi kao što to očekujemo od njega.

Aleksa Gordić, programer iz Beograda koji je pokrenuo YugoGPT, kaže da nekoliko stvari treba imati na umu. Pre svega, to je još uvek pregled istraživanja i samo prva iteracija modela. Kaže da će biti mnogo bolji tokom narednih meseci i takođe navodi da još uvek nije optimizovan za razgovore u više krugova, pa se dešava da se zaglavi u nekom momentu govoreći istu stvar. U tom trenutku treba da ga pokrenemo ponovo. 

Međutim, lični planovi su samo jedna strana njegove primene. Na primer, mnogi ga koriste, kao i ChatGPT, za različite programerske poslove pa se od njega može napraviti ekspert za finansije, poreze, psihologiju. 

Sa tehničke strane model možete da kvantizujete i time ga napravite manjim tako da kompanije mogu da uštede novac i to će pomoći upravo na našem govornom području. Zanimljivo je što je Aleksa Gordić, koji je inače radio u DeepMind-u, Guglovoj istraživačkoj laboratoriji veštačke inteligencije, rekao da je YugoGPT značajno nadmašio botove Mistral i LLaMA 2, koju je napravila Meta i sada je zvanično najbolji jezički program otvorenog koda na svetu za srpski jezik. 

Naš jezički model je koristan i pored toga što postoji ChatGPT upravo zbog prilagođenosti našem kontekstu i govornom području. Na primer, kada pitamo ChatGPT o porezima, on će nam dati kontekst Amerike, a ukoliko pitamo našeg bota, on će nam odgovoriti u skladu sa našim zakonima. 

Gordić je takođe postavio simbolično fotografiju na mreži X njega kao dečaka u gepeku, za koju kaže da je nastala 1998. 

"Ovom momku je bilo suđeno da izgradi YugoGPT", piše u opisu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin