Tehnologija

Privatni američki lunarni lender Odisej ušao u orbitu Meseca, prvi posle 52 godine i Apola 17

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

19:12

Privatni američki lunarni lender Odisej ušao u orbitu Meseca, prvi posle 52 godine i Apola 17
Privatni američki lunarni lender Odisej ušao u orbitu Meseca, prvi posle 52 godine i Apola 17 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lunarni lender koji je izgradila kompanija Intuitiv mašins sa sedištem u Hjustonu stigao je danas u lunarnu orbitu, što je prva američka misija upućena na Mesec posle više od pola veka i prvi svemirski brod u privatnom vlasništvu.

Šestonožni lender Nova-C, nazvan "Odisej", ušao je u kružnu orbitu 92 kilometara iznad lunarne površine nakon što je ispalio svoj glavni raketni potisnik skoro sedam minuta u jednom orbitalnom manevru ubacivanja, saopštila je kompanija, preneo je Rojters.

Pod pretpostavkom da sve ide po planu, očekuje se da će robotska letelica postepeno spuštati svoju orbitu u naredna 24 sata i sleteti u krater Malapert A blizu južnog pola Meseca sutra popodne, noseći naučne instrumente NASA i tehnologiju.

"Odisej" je poleteo pre šest dana na raketi "falkon 9" kompanije "Spejseks" Ilona Maska iz NASA Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu, na Floridi.

Ako sletanje uspe, misija IM-1 bi predstavljala prvo kontrolisano spuštanje američke svemirske letelice na površinu Meseca od Apola 17, kada je poslednja misija NASA na Mesecu sa posadom prevezla Džina Cernana i Harisona Šmita, koji su tamo sleteli 1972. godine.

To bi, takođe, označilo prvo "meko sletanje" na Mesec ikada komercijalno proizvedenim i upravljanim vozilom i prvo u okviru lunarnog programa Artemis NASA.

"Odisej" će se fokusirati na interakcije svemirskog vremena sa površinom Meseca, radio astronomiju, tehnologije preciznog sletanja i navigaciju.

Do danas su svemirske letelice iz samo pet zemalja sletele na Mesec - SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza, Kine, Indije i prošlog meseca Japana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin