Život

Peta zemlja koja je ušla u istoriju: Japanski lender sleteo na Mesec, ali uz probleme

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

19/01/2024

-

17:35

Peta zemlja koja je ušla u istoriju: Japanski lender sleteo na Mesec, ali uz probleme
Japanski lender sleteo na Mesec - Copyright Tanjug AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Japan je postao peta zemlja u svetu čija se robotska svemirska letelica spustila na površinu Meseca, ali postoje problemi sa solarnim napajanjem sistema koji mogu ugroziti misiju, prenosi večeras BBC.

Japanski pametni lender za istraživanje Meseca (SLIM) sleteo je na površinu Zemljinog satelita, preneo je AP. SLIM je laka svemirska letelica veličine putničkog vozila i koristi tehnologiju "preciznog sletanja" koja obećava daleko veću kontrolu od bilo kojeg prethodnog sletanja na Mesec.

Dok je većina prethodnih letelica koristila zone za sletanje široke oko 10 kilometara, SLIM cilja na metu od samo 100 metara.

Tanjug AP/Eugene Hoshiko

 

To je rezultat dve decenije rada na preciznoj tehnologiji Japanske agencije za istraživanje svemira, podseća američka agencija. Japan je peta zemlja koja je sletela na Mesec, posle SAD, Rusije, Kine i Indije.

Glavni cilj japanske misije je testiranje nove tehnologije sletanja koja bi omogućila misijama na Mesec da slete "tamo gde žele, a ne tamo gde je lako sleteti", saopštila je JAXA.

Međutim, inženjeri iz Jaxa, japanske svemirske agencije navode da sa robotom nije sve u redu i da iz nepoznatih razloga solarne ćelije ne rade. To znači da se sve operacije na površini rade na baterije robota, što znači da će imati svega nekoliko sati života.

Zvaničnici su zato isključili grejanje i sada povlače slike i podatke iz robota koji će im pokazati kako je softver za sletanje radio. Iz Jaxa navode da je moguće da su se solarne ćelije nekako orijentisale da budu okrenute od, a ne ka suncu.

Komentari (0)

Magazin