Fokus

NASA odložila planove da pošalje astronaute na Mesec zbog kašnjenja Artemisa

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

17:50

NASA odložila planove da pošalje astronaute na Mesec zbog kašnjenja Artemisa
Tanjug/AP/Roscosmos - Copyright Tanjug/AP/Roscosmos

veličina teksta

Aa Aa

NASA je odložila svoje planove da pošalje astronaute na Mesec nakon kašnjenja njenog izuzetno ambicioznog programa Artemis.

Američka svemirska agencija objavila je da će misija Artemis III za sletanje četiri astronauta blizu mesečevog južnog pola biti odložena za godinu dana do septembra 2026. godine, preneo je "Gardijan".

Artemis II, desetodnevna ekspedicija slanja posade na Mesec i nazad koja će testirati sisteme za održavanje života, takođe, će biti pomerena za septembar 2025. godine.

NASA je saopštila da će kašnjenja omogućiti njenim timovima da rade na razvojnim izazovima povezanim sa programom, koji je u partnerstvu sa privatnim kompanijama, koje uključuju Spejseks Ilona Maska i Lokhed Martin i koriste neke uglavnom netestirane svemirske letelice i tehnologiju.

"Vraćamo se na Mesec na način na koji nikada ranije nismo, a bezbednost naših astronauta je naš glavni prioritet dok se pripremamo za buduće misije Artemis", rekao je administrator NASA Bil Nelson.

profimedia

Misija Artemis

Vašington želi da uspostavi dugoročno ljudsko prisustvo van Zemljine orbite, uključujući izgradnju lunarnog baznog kampa, kao i svemirske stanice koja će kružiti oko Meseca.

Njegovi krajnji planovi su da pošalje ljude na Mars, ali je odlučio da se prvo vrati na Mesec kako bi saznao više o dubokom svemiru pre nego što krene na višemesečno putovanje do crvene planete.

Artemis I, prva misija programa, uspešno je obavljena 2022. godine, a NASA je lansirala moćnu raketu Spejs launč sistem (SLS) sa Floride, noseći kapsulu Orion bez posade koju je napravio Lokhed na 25-dnevnom putu do Meseca i natrag. 

Obezbedio je vitalne podatke za NASA o tome šta je potrebno popraviti, uključujući toplotni štit, čiji se deo pokvario.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet