Nauka

Godina svemirskih istraživanja: Najuzbudljivija će biti misija američke svemirske agencije - NASA

Komentari

Autor: Fonet

06/01/2024

-

14:45

Godina svemirskih istraživanja: Najuzbudljivija će biti misija američke svemirske agencije - NASA
MSS - Copyright Tanjug AP/Sergei Korsakov, Roscosmos State Space Corporation via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanje svemira u ovoj godini biće intenzivirano i u narednih 12 meseci očekuje se nekoliko poduhvata međunarodnih svemirskih agencija, a najuzbudljivija će verovatno biti misija američke svemirske agencije - NASA Artemis II kojom će četiri kosmonauta, među kojima i prva žena, biti poslati u orbitu Zemljinog satelita Meseca.

Oni će, krajem godine, na tom putu provesti nešto duže vreme jer NASA želi da eksperimentiše sa produženim boravkom ljudi u svemiru kao priprema za planiranu posetu planeti Mars. Važna misija - Evropa Kliper (Europa Clipper) predviđena je za oktobar kada će američka svemirska agencija lansirati robotski satelit ka Jupiterovom satelit Evropa.

Misija će imati za cilj da ispita velike vodene formacije koje su zarobljene ispod ledene površine tog satelita. Kliper će obići taj Jupiterov prirodni satelit oko 50 puta kako bi preciznim savremenim uređajima proučio ledeni omotač, mogući salinitet, kao i da bi sakupio podatke o tektonskoj prirodi ledene kore čija debljina dostiže desetine kilometara.

U drugoj polovini godine NASA će na severni pol Meseca poslati Vajper (Viper), rover veličine kolica za golf, sa namerom da ispita postojanje tzv. nestabilnih elemenata, kao što su voda i karbon dioksid koji bi mogli biti od velikog značaja za buduće svemirske misije. Tokom tog poduhvata u trajanju od oko 100 dana, Vajper će proučavati i promene temperatura na Mesecu, voziće se po mesečevoj dnevnoj svetlosti kada površinske temperature mogu da dostignu preko 100 Celzijusa, ali će zalaziti i u mesečeve noći i biti izložen hladnoći od oko minus 240 stepeni.

Tanjug/AP/NASA, ESA, CSA, STScI

 

Sličnu misiju imaće i Lunarni trejlblejzer (Lunar Trailblazer) koji se, za razliku od Vajpera, neće spuštati na površinu Meseca nego će samo, krećući se u orbiti, ispitivati temperaturne oscilacije i mapirati lokacije gde su otkriveni molekuli vode. Japanska svemirska sgencija (JAXA) početkom septembra lansiraće istraživačku stanicu nazvanu MMX (Martian Moon eXploration) koja će imati zadatak da ispita Fobos i Deimos - dva prirodna satelita planete Mars.

Japanski naučnici će pokušati da utvrde da li su to zapravo asteroidi koje je Mars zarobio svojom gravitacijom ili su se u orbiti ove planete formirali od ostataka nastalih nekom svemirskom katastrofom. Pred kraj godine Evropska svemirska agencija lansiraće svoj robotski satelit nazvan Hera koji će otputovati do grupacije asteroida poznate pod imenom Didimos-Dimorfos (Didymos-Dimorphos asteroid system) koju je 2022. godine posetila NASA misija Dart i svom silinom se sudarila sa Dimorfosom.

Taj sudar je izveden kao test planetarne odbrane protiv mogućih naleta asteroida i drugih svemirskih tela na planetu Zemlju. Hera će putovati dve godine do te grupe asteroida gde će proučavati njihov sastav, poreklo, ali i posledice namernog sudara sa Dimorfosom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin