Tehnologija

Whatsapp dobio kaznu od 225 miliona evra jer nije dovoljno jasno kako koristi podatke

Komentari

Autor: Independent, TechCrunch

02/09/2021

-

17:39

Whatsapp dobio kaznu od 225 miliona evra jer nije dovoljno jasno kako koristi podatke
WhatsApp aplikacija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija za nadzor privatnosti Evropske unije kaznila je aplikaciju Whatsapp (Vacap) kaznom od 225 miliona evra zbog kršenja privatnosti.

Iriska Komisija za privatnost podaka (DPC) istražila je potencijalno kršenje Opšte uredbe o zaštiti podataka od strane Vacapa 2018. godine, odnosno da li je kompanija za razmenu poruka dovoljno transparentna za korisnike i nekorisnike o podacima koje obrađuje njena matična kompanija Fejsbuk i druge povezane kompanije.

Ove zabrinutosti se ne tiču samog deljenja podataka već transparentnosti Vacapa sa korisnicima o načinu deljenja podataka.

Nadzorni organ navodi da je Vacap prekršio niz članova u Opštim uredbama.

Kako navodi TechCrunch, to uključuje članove 5(1)(a); 12, 13 i 14 koji se odnose na propis da se lični podaci moraju obrađivati pošteno i transparentno, da kompanije moraju navesti svoje legitimne interese u prikupljanju korisničkih podataka, te da kada se podaci dobiju iz drugih izvora, a ne od korisnika, korisnici moraju biti obavešteni koji je to izvor, koje kategorije ličnih podataka se obrađuju, između ostalih propisa.

Ovo uključuje, na primer, upload telefonskih brojeva korisnika koji nisu korisnici aplikacije, ako je jedan korisnik pristao da platforma za razmenu poruka ima pristup njihovim kontaktima.

Osim ove kazne, Vacapu je naloženo da ažurira svoju politiku privatnosti i promeni način obaveštavanja korisnika o deljenju podataka. To mora učiniti u roku od tri meseca.

Portparol Vacapa je za Independent istakao da će se kompanija žaliti na odluku, rekavši da su "posvećeni pružanju sigurne i privatne usluge".

"Radili smo na tome da informacije koje pružamo budu transparentne i sveobuhvatne i tako će biti i dalje. Ne slažemo se sa današnjom odlukom u pogledu transparentnosti koju smo ljudima pružili 2018. godine i kazne su potpuno nesrazmerne".

Inače, ova kazna je druga najveća do sada izrečena nakon one od 888 miliona evra, koju je dobio Amazon u julu 2021. godine.

 

Komentari (0)

Magazin