Tehnologija

Helikopter na Marsu koji "odbija" da se penzioniše – u NASA za Euronews Srbija kažu da se procene rade svakog meseca

Komentari

Autor: Jovan Đurić

13/09/2021

-

08:04

Helikopter na Marsu koji "odbija" da se penzioniše – u NASA za Euronews Srbija kažu da se procene rade svakog meseca
Ingenuity - Copyright NASA/JPL-Caltech/ASU

veličina teksta

Aa Aa

Mali helikopter koji je NASA poslala na Mars "Ingenuity", trebalo je da leti samo pet puta nakon što je u februaru ove godine sleteo u krater Jezero na Crvenoj planeti. Umesto toga, nedavno je završio svoj 13. let – i ne čini se da će uskoro u penziju.

Krajem aprila, NASA je redefinisala misiju "Ingenuity" helikoptera, sa dokazivanja da je let na Marsu moguć, na to da se vidi kako njegova "izviđanja" mogu pomoći u budućim istraživanjima Marsa.

"Od kako je promenjena misija helikoptera, procene o tome da li može da ide na novi let se rade svakog meseca", rekao je za Euronews Srbija Endrju Gud iz Laboratorije za mlazni pogon (JPL) agencije NASA.

Nije se bez razloga postavila prvobitna granica od pet letova na Marsu - uslovi tamo su veoma drugačiji od onih koji su nam poznati na Zemlji.

Tako je, na primer, gustina vazduha na Marsu stotinu puta manja od one u Zemljinoj atmosferi. U prevodu, to znači da je let na Marsu jednak letu na 30 kilometara iznad naše planete.

Najveće dostignuće helikoptera

"Ingenuity" se, međutim, drži veoma dobro još od prvog poletanja, koje je bilo 19. aprila.

Najviše je leteo 12 metara iznad tla, dok je najduža distanca koju je prešao horizontalno bila 625 metara.

Sve ukupno, ovaj mali helikopter prešao je 2.7 kilometara na Crvenoj planeti, i zabeležio nekoliko veoma važnih snimaka.

Najvažniji snimak napravio je upravo u avgustu tokom 12. leta po redu, koji je trajao dva minuta i 50 sekundi.

Destinacija helikoptera zvala se "Južni Seitah", i u pitanju je jedan od regiona kratera Jezero.

NASA/JPL-Caltech

 

"Sa naučne tačke gledišta, fotografije Južnog Seitaha su najvrednije koje je 'Ingenuity' do sada napravio. Deo njihove važnosti je, verovatno, u onome što ne pokazuju. Ne vide se jasno sedimentni slojevi u stenama, što nas tera da nađemo bolje načine za otkrivanje takvih stvari", smatra Ken Farli, jedan od naučnika koji rade na "Perseverance" roveru.  

Dodaje i da ova fotografija pomaže naučnicima tako što im sugeriše da možda ne bi trebalo da idu dalje na zapad, jer verovatno neće pronaći ništa novo.

Ne zna se koliko još može da izdrži

Nakon pola godine, koliko je "Ingenuity" proveo na Marsu, deo njegove misije čini i to da ide ispred "Perseverance" rovera, koji traži potencijalne znake da je život na Marsu nekada postojao.

Prvi let ovog malog helikoptera, ujedno je bio i prvi let u istoriji iznad neke druge planete, a ne Zemlje, koji je kontrolisan ljudskom rukom.

"Ingenuity" se pokazao znatno bolje nego što je bilo očekivano, što su, u nekoliko navrata, sugerisali i sami naučnici iz NASA.

"Ne postoji definitivan način da se utvrdi koliko još letova 'Ingenuity' može da izdrži", kaže Gud za Euronews Srbija.

Ovaj mali helikopter je 5. septembra obavio svoj 13. let, a ako je sudeći po onome što je do sada pokazao, NASA će još dugo koristiti njegove fotografije.

Komentari (0)

Magazin