Tehnologija

Tramp najavio novu društvenu mrežu - kako će izgledati njegova "Istina"?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Miloš Milić

22/10/2021

-

16:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Za nekoliko meseci trebalo bi da postane aktivna nova društvena mreža iza koje stoji bivši američki predsednik Donald Tramp, pod nazivom "Truch social" (Društvena mreža istine).

"Truth social je američka društvena mreža namenjena svima, koja podstiče otvoren, slobodan i iskren globalni razgovor bez diskriminacije političke ideologije", stoji u najavi na internet-stranici nove društvene mreže.

Ukoliko želite da otvorite nalog, možete da iskažete interesovanje za takvo nešto, i da budete stavljeni na spisak. Za sada je moguće skinuti aplikaciju samo putem Apple telefona, odnosno "App store" prodavnice aplikacija, a nije još uvek dostupna na Google Play prodavnici.

Kada su u pitanju pravila, njih ima nekoliko, a najzanimljivija su sledeća dva: "Nije dozvoljeno omalovažavanje ili na neki drugi način nanošenje štete, po našem mišljenju, nama i našoj veb stranici". Zabranjuje se korisnicima da "uznemiravaju, zlostavljaju ili nanose štetu drugoj osobi".

Tramp protiv tehnoloških kompanija

Analitičari kažu da ovo zapravo predstavlja deo šireg Trampovog plana da se napadnu giganti u striming uslugama kao što su Netflix, Amazon Prime i slične platforme.

"Živimo u svetu u kome talibani imaju veliko prisustvo na Tviteru, ali je vaš omiljeni američki predsednik ućutkan. Svi me pitaju zašto se neko ne suprotstavi velikim tehnološkim kompanijama? Pa, uskoro ćemo im se suprotstaviti", rekao je Tramp povodom nove društvene mreže.

Osveta velikim tehnološkim kompanijama mogla bi da se odnosi i na činjenicu da su društvene mreže Fejsbuk i Tviter u januaru ove godine ukinule naloge Trampu zbog, kako je tada navedeno, podsticanja na nasilje prilikom nereda na Kapitol hilu 6. januara.

Društvena mreža "Truth Social" je, prema nekim navodima, hakovana i pre nego što je počela da radi. Jedan od onih koji su priznali da su to uradili je i tviteraš koji je postavio skinšot lažnog naloga Donalda Trampa na ovoj još uvek neaktivnoj platformi. Taj nalog je brzo skinut, a Majkl Talen, novinar portala "Daily Dot" rekao je da je uspeo da otvori nalog pod Trampovim imenom.

Komentari (0)

Magazin