Tehnologija

Srpska Vikipedija na prvom mestu po doprinosu proverljivosti članaka

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2022

-

15:52

Srpska Vikipedija na prvom mestu po doprinosu proverljivosti članaka
Wikipedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) svrstala je Vikipediju na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka na Vikipediji, saopštila je danas Vikimedija Srbije.

Kako se navodi, ukupno 25 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unelo je čak 10.080 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu.

Iza nje su katalonska Vikipedija sa 1915 unetih referenci i poljska sa 1355, dok je najbolji urednik Nikolina Šepić sa više od 6.600 unetih referenci.

Uspeh je tim veći, naglašava Vikimedija Srbije, jer u se kao mala viki zajednica plasirali na prvo mesto u svetu.

Kampanja uređivanja referenci organizuje se svake godine, u susret danu Vikipedije, sa ciljem povećanja pouzdanosti i proverljivosti članaka koji se na njoj nalaze.

Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetne važnosti tokom pandemije virusa korona, kada su bili potrebni ažurni, pouzdani i proverljivi podaci.

Ovom kampanjom, ističe Vikimedija Srbije, članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće slobodne elektronske enciklopedije, Vikipedije.

Komentari (0)

Magazin