Tehnologija

"Započinjemo rad na samostalnoj misiji na Marsu": Kremlj reagovao na odluku ESA da ukine saradnju sa Roskosmosom

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

23:24

"Započinjemo rad na samostalnoj misiji na Marsu": Kremlj reagovao na odluku ESA da ukine saradnju sa Roskosmosom
Mars - Copyright AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Rusija će započeti rad na samostalnoj misiji na Mars, s obzirom na to da je Evropska svemirska agencija (ESA) suspendovala zajednički projekat nakon invazije na Ukrajinu, saopštio je danas direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin.

ESA je u četvrtak saopštila da je nemoguće da nastavi saradnju sa Rusijom na misiji EkoMars, a prema tom planu ruska raketa je trebalo da preveze rover evropske proizvodnje na Mars kasnije ove godine.

"U vrlo bliskoj budućnosti počećemo da radimo na implementaciji misije na Mars", rekao je Rogozin agenciji Interfaks, prenosi Rojters.

On je naglasio i da ne misli da će rover za ovi misiju nužno biti neophodan, jer bi postojeći ruski modul za sletanje, koji je dizajniran za transport rovera, mogao da obavi potreban naučni rad, naveo je Interfaks.

Rogozin je saopštio i da postoje "velike sumnje" šta bi ESA mogla da samostalno uradi bez Rusije, koja već ima raketu, lansirno mesto i modul za sletanje.

"Evropskoj svemirskoj agenciji će biti potrebno najmanje šest godina da razvije sopstveni model", rekao je direktor Roskosmosa.

Kao odgovor na sankcije, ruska svemirska agencija je već suspendovala saradnju sa Evropom na svemirskim lansiranjima i najavila da će prestati sa isporukom raketnih motora za SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin