Tehnologija

Kina uspešno lansirala "Božanski brod", astronauti na putu ka novoj svemirskoj stanici

Komentari

Autor: AP

17/06/2021

-

10:47

Kina uspešno lansirala "Božanski brod", astronauti na putu ka novoj svemirskoj stanici
Kina uspešno lansirala "Božanski brod", astronauti na putu ka novoj svemirskoj stanici - Copyright Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Kina je, po prvi put, lansirala tročlanu posadu na svoju novu svemirsku stanicu. Ovo je ujedno bila i prva svemirska misija Kineza u koju je uključena posada, u poslednjih pet godina.

Astronauti putuju letelicom "Šenžu-12" (U prevodu "Božanski brod"). U pitanju je raketa "Long March-2F I12", koja je poletela oko 3:30 noćas po našem vremenu. 

Centar za lansiranje, odakle je "Božanski brod" poleteo, nalazi se na severozapadu Kine, na samoj ivici pustinje Gobi.

Trojica astronauta kreću se ka modulu Tianhe koji predstavlja jezgro kineske svemirske stanice, gde će provesti tri meseca izvodeći eksperimente i testirajući opremu.

Takođe, imaće zadatak i da pripreme svemirsku stanicu za dolazak još dva modula sledeće godine.

Nakon lansiranja Tianhea u aprilu, raketa koja ga je odnela u svemir nekontrolisano se vratila na Zemlju. Mnogi su kritikovali Kinu zbog ovoga, mada su Kinezi odbacili sve kritike.

Raketa korišćena prilikom noćašnjeg poletanja je drugačija, i očekuje se da će izgoreti ubrzo nakon povratka u Zemljinu orbitu, pa tako neće predstavljati opasnost, rekao je pomoćnik direktora Kineske svemirske agencije.

Komentari (0)

Magazin