Tehnologija

WhatsApp odustao od brisanja naloga "neposlušnih", ali će im učiniti aplikaciju beskorisnom

Komentari

Autor: J.Đ.

14/05/2021

-

11:53

WhatsApp odustao od brisanja naloga "neposlušnih",  ali će im učiniti aplikaciju beskorisnom
WhatsApp odustao od brisanja naloga "neposlušnih", ali će im učiniti aplikaciju beskorisnom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nakon burne reakcije korisnika zbog najave novih uslova privatnosti, WhatsApp je odlučio da malo "spusti loptu" – neće vam baš obrisati nalog ukoliko ne prihvatite nova pravila 15. maja, ali nećete ni proći bez posledica.

U zvaničnom saopštenju na svom blogu, iz društvene mreže poručuju da "ničiji nalog neće biti obrisan, ali oni koji ne prihvate nova pravila, imaće smanjenu funkcionalnost".

Šta ako ne prihvatite pravila?

Obaveštenje koje vam stigne sutra, tražiće od vas da pristanete na nova pravila privatnosti koja WhatsApp (koji je u vlasništvu kompanije Facebook) uvodi.

Ukoliko to ne učinite odmah, nećete moći da pristupite svojoj listi konverzacija, ali i dalje ćete moći da primate poruke i pozive putem aplikacije.

U narednih nekoliko nedelja, dobijaćete podsetnike da bi trebalo da prihvatite nove uslove.

Ako i posle nekoliko obaveštenja to ne učinite, WhatsApp će vam ukinuti i ono malo funkcija koje vam je ostavio - nećete moći više ni da primate poruke i pozive, kao ni notifikacije.

O čemu se zapravo radi?

Saga o novim pravilima traje još od januara ove godine, kada WhatsApp obavestio korisnike da su uveli nove uslove privatnosti, i da će "oni koji ne pristanu na njih, ostati bez WhatsApp naloga".

Šta WhatsApp hoće da deli sa Facebook-om?

  • telefonski broj i druge informacije date prilikom registracije (npr. vaše ime)
  • informacije o telefonu, uključujući brend i model
  • IP adresu koja označava lokaciju internet veze korisnika
  • Finansijske transakcije izvršene preko WhatsApp-a

*Ovo ne važi za Evropu i UK, gde su drugačiji zakoni.

Praktično, nova pravila koja su zakopana u moru pravnog žargona prisiljavaju korisnike na to da dele podatke sa aplikacijom Facebook, da bi se "poboljšao rad, personalizovale i povezale sve aplikacije unutar kompanije Facebook".

Kako su tada naveli, Facebook bi vaše podatke delio i sa spoljnim kompanijama, uključujući oglašivače koji koriste njegove usluge. 

Ovo je izazvalo ogroman bes korisnika, koji su, zabrinuti za privatnost, masovno "migrirali" sa WhatsApp-a.

Konkurentske aplikacije poput Telegrama, Signala i Vibera dobile su ogroman broj novih korisnika, dok je WhatsApp zabeležio značajan pad posle samo nekoliko nedelja od objave.

Čak je i direktorka javnih politika WhatsApp-a za Evropu, Bliski istok i Afriku Niam Svini rekla tada da veruje kako je "egzodus" povezan sa ažuriranjem uslova usluge kompanije.

Vađenje kestenja iz vatre

Kada su videli reakciju korisnika, izgleda da su u WhatsApp-u ipak odlučili da malo "prikoče" sa promenama.

Prvobitni rok za prihvatanje bio je 8. februar, nakon čega je bilo najavljeno da će svi nalozi koji nisu pristali na nove uslove biti obrisani.

U skladu sa ovim "vatrogasnim manevrom", WhatsApp je na zvaničnom blogu objavio detaljno  šta će se sve promeniti, tvrdivši da će većina stvari ostati isto za korisnike.Ipak, ovaj datum je brzo pomeren na 15. maj, kako bi "korisnici imali priliku da se upoznaju sa novim pravilima".

"Znamo da je došlo do konfuzije i dezinformacija oko tog ažuriranja i želimo da objasnimo naše principe i činjenice", naglasili su tada.

Dodali su i da će  "razgovori, prepiske, lokacija i imenik i dalje biti enkriptovani pa ni Fejsbuk ni Whatsapp neće imati mogućnost da korisite te privatne informacije".

U nekoliko narednih objava, pokušali su da objasne korisnicima šta tačno podrazumevaju novi uslovi, a naglasili su i nekoliko puta kako žele da budu transparentni koliko god je to moguće.

Da li su bili dovoljno ubedljivi, najbolje će se videti kada prođe još tih nekoliko nedelja - ukoliko se broj korisnika bude značajno smanjio, to će samo po sebi biti dovoljan pokazatelj da je popularna aplikacija za dopisivanje i definitivno izgubila poverenje.

Komentari (0)

Magazin