Tehnologija

Nova virtuelna ekonomija: Šta sve donosi uspon metaverzuma?

Komentari

Autor: Euronews Next/Guy Shone & Laila Humairah

28/08/2022

-

17:19

Nova virtuelna ekonomija: Šta sve donosi uspon metaverzuma?
Nova virtuelna ekonomija: Šta sve donosi uspon metaverzuma? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ogromne količine novca se ulivaju u metaverzum, alternativni svet u kome možete da radite, igrate igrice i upoznajete ljude, a da nikada ne napuštate svoj dom. Ali, da li će uspon ovog ogromnog virtuelnog prostora zamagliti linije stvarnosti i zauvek redefinisati način na koji komuniciramo?

Ideja o metaverzumu je prisutna još od 1992. godine, i prvi put se pojavila u naučno-fantastičnom romanu. Teško je tačno definisati šta metaverzum znači, pošto se tehnologija koja stoji iza njega razvija kako bi uključila mnoge aspekte virtuelne stvarnosti. Jednostavno rečeno, to je sveobuhvatni digitalni svet koji postoji paralelno sa stvarnim svetom.

Kompanija Somnijum Spejs bila je jedna od najranijih otvorenih platformi za metaverzum na tržištu. Njen osnivač Artur Sihov istakao je da "kada ste u virtuelnoj stvarnosti, zapravo ste potpuno povezani sa okolinom, jer na osnovu svega što vidite, verujete da se unutar nekakvog prostora".

Rastuća ekonomija metaverzuma

Somnijum Spejs je možda bila jedna od pionirskih "metaverzalnih" platformi, ali se u poslednje vreme trci pridružuju mnogi rivali.

Fejsbuk je nedavno promenio ime u Meta, pokazujući svoju posvećenost tome da metaverzum postane veliki deo njihove poslovne strategije. Takođe i kompanije kao što su Majkrosoft, Alfabet, Robloks ili NVIDIA mnogo ulažu u razvoj tehnologije za virtuelnu stvarnost.

Ekonomija metaverzuma nudi potencijal širokog spektra kada su u pitanju izvori prihoda, a neke procene predviđaju da bi mogla da postane tržište od 800 milijardi dolara za samo dve godine, kao i da bi globalnoj ekonomiji mogla da doprinese sa oko tri biliona dolara u narednoj deceniji.

Kako biznisi mogu da imaju koristi?

Ne svodi se sve u metaverzumu na igrice i zabavu. Ogroman svet virtuelne stvarnosti takođe može da ponudi kompanijama mogućnosti da na mreži pronađu rešenja koja će primeniti na stvarni svet. A ova rešenja su ono što se konsultantska firma PvC nada da će stvoriti kroz svoju najnoviju tehnološku laboratoriju u Dohi.

"Ideja metaverzuma kod nas jeste da pokušamo da na njega gledamo kao na evoluciju, a ne kao revoluciju. Shvatajući da se stvari menjaju, isto tako pokušavamo da prihvatimo i da se potrebe naših klijenata mogu razlikovati", kaže Rahaf Abutarbuš, iz PvC kompanije za Euronews Next.

Koristeći robotiku, veštačku inteligenciju, virtuelnu stvarnost i još mnogo toga, tehnički stručnjaci iz PvC-a sve češće nalaze inovativne načine da prevaziđu fizički svet bez gubitka ljudske povezanosti. To znači da se danas u metaverzumu malo toga ne može učiniti, a neki od primera su održavanje poslovnih sastanaka, druge velike saradnje, prezentacije i davanje intervjua za medije.

"Daleko od toga da naši klijenti samo dođu i traže savete ili obezbede 'Powerpoint' prezentacije - žele da vide kako se ideje sprovode u delo, a nova tehnologija je zaista važna u pogledu toga", kaže Stiven Anderson, lider za strategiju i tržišta iz kompanije PvC.

Šta je sa bezbednošću?

Kako popularnost virtuelne stvarnosti raste, tako raste i zabrinutost zbog njenog uticaja na ljudsku interakciju, socijalnu izolaciju i mentalno zdravlje. Deca provode više vremena na mreži, i dok se u metaverzumu mogu zabaviti, nedostatak jasnih pravila bi ga takođe mogao učiniti opasnim mestom. Dakle, kako VR platforme mogu da reše ove probleme?

Tami Baumik je potpredsednica Odbora za građanska pitanja i partnerstva u Robloksu, globalnoj platformi sa više od 40 miliona korisnika dnevno. Ona kaže da je Robloks posvećen regulisanju svojih VR platformi i pružanju mladim korisnicima i njihovim roditeljima neophodnih veština, kako bi na najbolji način i bezbedno mogli da igraju igrice.

"Mi smo tehnološka platforma koja omogućava ljudima da stvaraju iskustva i objavljuju ih. Morate da imate civilno okruženje da biste zaista u potpunosti izrazili svoju maštu. Toliko je bilo roditelja koji su se pitali šta je Robloks i kako da zaštite svoju decu, odnosno kako da znaju šta je na internetu bezbedno a šta nije. Zato smo shvatili da ne postoji samo odgovornost, već i prilika za to da se obrazuje zajednica", kaže Baumik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin