Tehnologija

Život hakera koji je proveo četiri godine iza rešetaka: "Mogao bih da se vratim u zatvor ako naručim hamburger"

Komentari

Autor: Euronews Next/Nicholas Fearn

27/08/2022

-

20:02

Život hakera koji je proveo četiri godine iza rešetaka: "Mogao bih da se vratim u zatvor ako naručim hamburger"
Život hakera koji je proveo četiri godine iza rešetaka: "Mogao bih da se vratim u zatvor ako naručim hamburger" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kao jedan od najozloglašenijih britanskih sajber kriminalaca, Danijel Keli je imao vodeću ulogu u krađi podataka kompanije "TokTok" 2015. godine. Ovaj napad je imao velike posledice po tu telekomunikacionu firmu, jer je rezultirao finansijskim gubitkom od 90 miliona evra i ukradenim podacima više od 150.000 korisnika.

Keli je proveo četiri godine u zatvoru jer je hakovao "TokTok", svoj univerzitet u Velsu, kao i nekoliko drugih organizacija. Od kako je na slobodi, želi da iskoristi svoje IT veštine kako bi naravio karijeru u svetu sajber bezbednosti.

"Hoću da pristupim toj industriji da bih zarađivao za život, i da bih mogao da radim na nečemu što mi je strast i u čemu svakodnevno uživam. To će mi uvek biti strast, radio ja ili ne u industriji", rekao je Keli za Euronews Next.

Dok traži posao, Keli deli svoje znanje o sajber bezbednosti sa sve većom publikom na društvenim mrežama, i radi sa kompanijama i organizacijama na poboljšanju njihovog položaja u oblasti sajber bezbednosti.

Mnoge od njegovih objava na društvenoj mreži LinkedIn dobijaju stotine lajkova, pa je Keli bio preplavljen ponudama za posao od organizacija koje žele da iskoriste njegovo znanje. Međutim, zbog toga što podleže aktu o sprečavanju ozbiljnog kriminala (SCPO), Keli je ograničen u pogledu delatnosti i mogućnosti koje može da koristi.

Ovi akti se obično izdaju ukoliko sud smatra da će se "sačuvati javni interes sprečavanjem određenih osoba da rade u nekim oblastima, jer postoji stvarni rizik da će ponovo počiniti krivična dela za koja su osuđeni".

Ponude za posao

Keli opisuje ovaj ograničavajući akt kao "zatvor u drugačijem obliku", i objašnjava da ne može da "odradi ni neke najosnovnije zadatke" zbog toga.

"Mnogi poslodavci mi prilaze sa idejom da bih mogao da se pridružim njihovom timu ili da im dam smernice o bezbednosti njihove aplikacije zbog iskustva i znanja koje imam. Nažalost, to nije moguće, i stalno se plašim da ne prekršim neki od uslova koji su mi postavljeni", kaže Keli.

Dodaje i da ovaj zakon utiče na još neke delove njegovog života, kao što je situacija u kojoj nije mogao da potpiše elektronski prilikom preuzimanja novog broja telefona po izlasku iz zatvora, ali mu to nije dozvoljeno, pa je morao da traži papir i olovku umesto tableta.

"Dodirivanje tog uređaja moglo je da rezultira kaznom od 5 godina zatvora, što je duže nego što je moja prvobitna kazna bila", rekao je.

Unsplash

Teška zatvorska kazna za naručivanje hamburgera

Ova ograničenja znače da Keli mora da otkrije policiji adresu MAC adresu i druge podatke za sve uređaje koje koristi. Takođe, potrebno je i da obezbedi ovlašćenu treću stranu kako bi mogao da instalira operativne sisteme, a potencijalno čak rizikuje i veliku zatvorsku kaznu ako pokuša da naruči hamburker u "Meku" jer bi morao da koristi njihov uređaj za komunikaciju.

"Svi uređaji, uključujući dvosmerni radio, moraju biti registrovani kod agencije koja se zove LOMU, u skladu sa odredbom koaj je protiv mene doneta. Očigledno da koristite taj uređaj da biste komunicirali sa nekim kada želite da naručite hranu, ali mogao bih da budem poslat nazad u zatvor ako od osoblja ne zatražim MC adresu samog uređaja, marku i model, i onda ga registrujem u policiji", kaže Keli.

Ovo je samo jedna od stvari koje su mu postale nedostupne, a sam ističe da "postoji mnogo sivih zona koje suštinski narušavaju njegov način života, iako je to teško razumeti".

"Ništa u vezi sa ovom naredbom nema smisla, posebno s obzirom na to da nisam zakon više od sedam godina. Prvi dokaz protiv mene nastao je kada sam imao oko 12 ili 13 godina, sada imam 25, a ova odredba neće biti ukinuta dok ne napunim 29. U suštini, moglo bi se reći da moja kazna traje više od jedne decenije", rekao je Keli.

Budućnost u limbu

Dok se ova ograničenja ne uklone, Kelijeva budućnost kao profesionalca za sajber bezbednost je u limbu. Razmišljao je o pohađanju formalnog kursa sajber bezbednosti, ali bi se i dalje suočio sa izazovom prihvatanja ponude za posao nakon diplomiranja.

"Mnogi ljudi mi daju različite predloge, kao što je formalno obrazovanje, ali problem nije moje tehničko iskustvo ili dobijanje posla, već ono šta smem, a šta ne smem da radim", rekao je Keli.

"Problem ostaje aktuelan još četiri godine. Jedno je učenje, ali u nekom trenutku morate da krenete i da radite stvari u praksi kako biste ostali u toku, inače ste beskorisni. Sajber bezbednost je industrija koja se stalno razvija, i zahteva da budete proaktivni u svom učenju", naglasio je.

Unsplash

 

U zatvoru, Keli je imao velike ambicije u vezi sa tim kako će njegov život izgledati kada bude na slobodi. Želeo je da stvori posao koji bi pomogao organizacijama da bolje razumeju sajber rizike, i nauči ih kako da se nose sa njima.

Međutim, priznaje da je bio naivan, i da je tek kasnije shvatio da je tu ideju nemoguće ostvariti usled ograničenja koje ima.

"Zatvor loše opremljen za suočavanje sa sajber kriminalcima"

Većinu vremena, Keli je provodio iza rešetaka čitajući knjige, a nije imao pristup kompjuteru. Kao rezultat toga, njegove veštine kada je u pitanju sajber bezbednost, iščezle su.

"Zatvor je bio loše opremljen za to da se bavi hakerima i sajber kriminalcima. Zbog prirode mog zločina i prisustva kompjutera u obrazovnom sketoru zatvora, obezbeđenje mi nije dozvolilo da pohađam nastavu. Alternativno, imao sam mogućnost da radim neke druge poslove, koji su bili dobri samo da mi prođe vreme", rekao je.

"Zatvor je idealan za pomaganje ljudima koji ulaze u sistem nepismeni. Ako ne znate da čitate ili pišete, na primer, izići ćete sa nekim korisnim veštinama ukoliko želite, ali neće biti od koristi za one koji nisu na tom nivou", dodao je Keli.

Osvrćući se na zločin zbog kog je i završio u zatvoru, Keli je rekao da se ne kaje zbog hakovanja "TokTok" kompanije, jer je tako stekao važne veštine koje može da primeni u domenu sajber bezbednosti. Međutim, kaže da se ipak kaje zbog toga kako su njegovi zločini uticali na druge ljude.

"Žao mi je zbog ucena, prevara i svega gde je bilo direktnih žrtava", zaključio je.

Komentari (0)

Magazin