Tehnologija

Beograd atraktivna destinacija za digitalne nomade, šta nudi novi sajt namenjen upravo njima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2021

-

21:36

Beograd atraktivna destinacija za digitalne nomade, šta nudi novi sajt namenjen upravo njima
Beograd atraktivna destinacija za digitalne nomade, šta nudi novi sajt namenjen upravo njima - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Inicijativa "Digitalna Srbija" i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavili su sajt BelgradeGets.digital kako bi promovisali Beograd kao atraktivnu destinaciju za život i rad digitalnih nomada i drugih digitalnih profesionalaca iz celog sveta.

Tijana Stefanović iz Inicijative Digitalna Srbija i Kristina Jazinka Nikolić iz Laboratorije za ubrzani razvoj UNDP za Euronews Srbija su objasnile šta su to zapravo digitalni nomadi, kao i šta tačno ovaj sajt nudi.

Euronews Jutro

Kako je objasnila Kristina Jazinka Nikolić, digitalni nomadi su digitalni profesionalci, radnici u digitalnoj ekonomiji koji zahvaljujući prirodi svog posla, kao i zahvaljujući digitalnim tehnologijama i internetu mogu da obavljaju svoje radne zadatke, da rade sa bilo koje lokacije na svetu.

"Oni to mogu da rade baš zahvaljujući tim tehnologijama, pogotovo prenosivim, poput laptopova, mogu da se priključe sa koje god tačke na svetu, ali i zbog ugovora koje imaju bilo da su preduzetnici ili imaju svoje firme, pa su tako dogovorili poslove pod svojim uslovima ili imaju radne ugovore sa poslodavcima pa tako mogu svoje zadatke da premeštaju sa lokacije na lokaciju", navodi ona.

Objašnjava da je UNDP ovu ideju podržao jer je želeo da se kroz ovaj sajt napravi jedno mesto za vrlo bitne informacije za ljude koji razmišljaju o Beogradu kao potencijalnoj destinaciji za njihov dolazak.

"Istovremeno smo želeli da razumemo to njihovo iskustvo dolaska i odabira destinacije jer ako to uspemo da razumemo možemo da napravimo od Beograda jedno dobro mesto, mesto koje je dobro za život, rad i investicije, ne samo za ljude koji dolaze već za ljude koji žive ovde", napominje ona.

promo

 

Tijana Stefanović navodi da je sajt nastao kao rezultat potrebe koja se javila ovoj ciljnoj grupi da na jednom mestu, na engleskom jeziku, imaju sve neophodne informacije, od toga kako mogu da dođu u Beograd, kako mogu da pronađu mesto sa kog će da rade, ali takođe koje kulturne sadržaje mogu da pronađu u Beogradu, koju lokalnu hranu treba da probaju ovde.

"Ono što smo u inicijalnom periodu ponudili njima su besplatni vaučeri za koje oni trenutno mogu da se prijave, da dobiju besplatne usluge advokata i računovođe kako bi im pomogle u procesu dolaženja ovde. Dodatno imamo video materijale, imamo izjave digitalnih nomada koji su proveli neko vreme u Beogradu, da prosto podele svoje iskustvo, kao i mrežu ambasadora, ljudi koji su bili u Beogradu, čije kontakte možete naći na sajtu", navodi ona.

Broj digitalnih nomada koji su trenutno u Beogradu nije uvek isti, a na celu situaciju je uticala pandemija, pa se očekuje da će taj broj u narednom periodu rasti. 

Komentari (0)

Magazin