Tehnologija

Sve što treba da znate o velikom Epl ažuriranju: Ko će sve moći da instalira iOS 16 i šta novo donosi

Komentari

Autor: Guardian

12/09/2022

-

18:07

Sve što treba da znate o velikom Epl ažuriranju: Ko će sve moći da instalira iOS 16 i šta novo donosi
Sve što treba da znate o velikom Epl ažuriranju: Ko će sve moći da instalira iOS 16 i šta novo donosi - Copyright Apple

veličina teksta

Aa Aa

Apple će danas objaviti ažuriranje softvera za svoje iPhone uređaje i pametni sat, dodajući mnoštvo novih funkcija i dizajna za kompatibilne uređaje.

iOS i watchOS 9 potpuno menjaju izgled zaključanog ekrana, prepravljaju notifikacije i dodaju nove prikaze sata, novu statistiku rada i još mnogo toga.

Pročitajte u nastavku sve što treba da znate o novom ažuriranju iOS 16.

Kada će biti dostupan?

Preuzimanje iOS 16 i watchOS 9 obično počinje oko 18 časova po britanskom vremenu. Za razliku od drugih proizvođača, svi Apple uređaji koji ispunjavaju uslove moći će da preuzmu i instaliraju ažuriranje onog trenutka kada bude lansirano. Nove verzije softvera za Apple iPad biće dostupne kasnije u toku godine, piše "Gardijan".

Koji uređaji podržavaju iOS 16?

Svi Apple pametni telefoni od 2017. godine, pa naovamo. Dakle, iPhone 8 ili noviji uređaji mogu instalirati iOS 16. Svi Apple satovi iz serije 4 iz 2018. ili noviji takođe mogu instalirati novi watchOS.

Kako instalirati novi iOS 16 i WatchOS 9?

Otvorite Settings na svom ajfonu, idite na General, pa Software Update. Kliknite Install, verifikujte i zatim ponovo pokrenite instalaciju. Ažuriranje softvera takođe možete izvršiti preko Mac-a ili iTunes-a na Windows-u.

WatchOS 9 zahteva iPhone 8 ili noviji mobilni uređaj. Kada instalirate novi softver na telefon, otvorite aplikaciju Watch, pa General, a onda Software Update kako biste započeli instalaciju. Moraćete da stavite pametni sat na punjač da biste dovršili ažuriranje.

Novi dizajn zaključanog ekrana

Lock screen je preuređen, sa mnogo većom mogućnošću personalizacije i promenom načina na koji se prikazuju obaveštenja.

Po difoltu se prikazuju vidžeti za datum i vreme na vrhu, i obaveštenja koja se pohranjuju u grupama sa dna ekrana. Možete promeniti font i boju sata, dodati druge informacije uz datum i prilagoditi pozadinu sa 3D efektom za neke slike ili projekciju slajdova fotografija.

Aktivnosti uživo, kao što su sportski rezultati ili puštanje muzike, nalaze se iznad grupe notifikacija na dnu ekrana, što ih čini lakšim za dohvat jednom rukom.

Takođe, možete imati više zaključanih ekrana i povezati ih sa režimima fokusiranja kako biste, na primer, imali jedan za posao i jedan za lično vreme. Novi "filteri za fokus“ mogu da sakriju sadržaj koji odvlači pažnju iz aplikacija, kao što je blokiranje poruka od kolega na poslu u privatno vreme.

Apple

 

Passkeys

Digitalni ključevi potvrđeni vašim licem ili otiskom prsta na ajfonu mogu se koristiti za prijavu na veb sajtove, aplikacije i usluge umesto korišćenja lozinke. Radiće i na proizvodima koji nisu Apple, kao što je prijavljivanje na pametni TV skeniranjem QR koda pomoću ajfona, a zatim potvrde licem ili prstom.

Uredite iMessages i opozovite slanje mejla

Poslate poruke sada mogu da se uređuju ili uklanjaju, na primer ako  pošaljete nešto pogrešnoj grupi, u prvih 15 minuta. Takođe, možete označiti poruke kao nepročitane za kasnije.

Pretraga u aplikaciji Mail je poboljšana i sada možete da otkažete slanje mejla u roku od 10 sekundi. Mejl će takođe iskočiti kao upozorenje ako zaboravite da priložite nešto uz njega ili ne dodate primaoca.

Automatski isecite objekte sa fotografija

Objekti se mogu izlovati iz njihove pozadine i kopirati sa fotografija i snimaka. Tako ćete moći da kopirate objekte iz prvog plana slika, kao što su kućni ljubimci, biljke, ljudi i proizvodi, a zatim ih nalepite ili delite u drugim aplikacijama, dokumentima i porukama.Za ovu opciju moraćete da imate iPhone XS ili noviji uređaj.

Takođe, moći ćete da kucate i diktirate istovremeno na tastaturi i ubacujete emodžije glasom. Aplikacija za prevođenje takođe može da koristi kameru za prevođenje teksta uživo ili pronalaženje teksta na fotografijama.

Brži bezbednosni apdejtovi

Epl je radvojio sigurnosne apdejtove od punih iOS ažuriranje, omogućavajući mu da brže objavi ispravke grešaka i da ih automatski instalira na ajfon korisnika. Face ID će sada raditi i kada se teelefon drži u horizontalnom položaju.

Watch0S 9

Apple

 

Novi interfejs

Dostupna su tri nova interfejsa. Metropolitan je analogni sa više opcija za prilagođavanje, Playtime je digitalni umetnika Džoija Fultona, a Lunar uključuje faze meseca.

Notifikacije više ne zauzmaju ceo ekran dok aktivno koristite sat, pojavljuju se kao manji baneri koji se mogu proširiti kao na ajfonu. Aplikacije koje rade u pozadini su istaknute, dok je aplikacija kalendara preuređena za bolje nedeljne i dnevne prikaze.

Satovi za fitnes

Aplikacija za vežbanje ima nekoliko poboljšanja. Sat može da beleži snagu trčanja bez dodatne opreme i može da prikaže više metrika kao što su dužina koraka, vreme kontakta sa tlom, vertikalne oscijalcije i zone otkucaja srca.

Vežbe se takođe mogu prilagoditi, za intervale i druge delove sa upozorenjima za tempo, brzinu otkucaja srca i snagu. Automatski prelazi između trčanja, vožnje bicikla i plivanja su sada podržani za multisport, dok poboljšani rezimei treninga pružaju više detalja na kraju.

Apple

 

Lekovi i spavanje

Zdravstvena aplikacija sada može da vas podseti da uzmete lekove i vodite zdravstveni dnevnik. Praćenje spavanja je takođe poboljšano, sa fazama i uporednim grafikonima u aplikaciji na ajfonu.

 

Komentari (1)

Magazin