Tehnologija

Novi Chat GPT-4 još pametniji: Na osnovu slike hrane u frižideru predlaže obroke koji mogu da se naprave

Komentari

Autor: Eruonews Srbija, Gardijan, Njujork tajms

15/03/2023

-

21:02

Novi Chat GPT-4 još pametniji: Na osnovu slike hrane u frižideru predlaže obroke koji mogu da se naprave
Novi Chat GPT-4 još pametniji: Na osnovu slike hrane u frižideru predlaže obroke koji mogu da se naprave - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iz kompanije OpenAI stiže GPT-4, najnovija verzija sistema veštačke inteligencije koji pokreće četbota. OpenAI kaže da je nova verzija još kreativnija, manje pristrasna i manje je verovatno da će izmišljati činjenice u odnosu na svog prethodnika - Chat GPT-3, koji je privukao veliku pažnju javnosti.

Jedan od osnivača ove laboratorije za istraživanje veštačke inteligencije, Sem Altman, rekao je da je u pitanju "najsposobniji i najsređeniji model do sada", a koristi i novi "multimodalni" sistem, što znači da može prihvatati slike kao i tekst, pa korisnici mogu postavljati i pitanja o slikama.

Nova verzija, navodi se, može da prihvati ubacivanje velikog teksta, i može da zapamti i odgovori na upite koji imaju više od 20.000 reči odjednom, što znači, na primer, da biste mogli celu jednu novelu da unesete u njega kao upit, prenosi britanski "Gardijan".

Prilikom demonstracije GPT-4 modela, predsednik i jedan od osnivača OpenAI, Greg Brokman, dao je korisnicima i uvid u to kako će izgledati mogućnosti za prepoznavanje fotografija na novom sistemu. Ova funkcija još nije javno dostupna već je u fazi razvoja, a zvaće se "Be My Eyes" ("Budi moje oči").

Uz pomoć te funkcije, GPT-4 će moći da analizira i odgovara na fotografije koje su mu podnete kao upit, a moći će i da odgovara na pitanja ili da izvršava zadatke bazirane na tim slikama. Brokman je rekao da "GPT-4 nije samo jezički, već i vizuelni model, pa može da prihvata unose koji sadrže i slike i tekst, slično dokumentu".

Iz kompanije su rekli da su na osnovu ranijih konverzacija koje je Chat GPT imao sa korisnicima (u besplatnoj verziji), uspeli da otklone neke nedostatke za novi model, pa će on sada 29 odsto češće biti veoma oprezan prilikom odgovora na pitanja o zdravstvenim savetima, a 82 odsto ređe će pogrešno odgovarati na upite koji sadrže nedozvoljen sadržaj.

Bez obzira na određena poboljšanja, Open AI upozorava da će i novi čet model biti podložan "haluciniranju", odnosno iznošenju netačnih tvrdnji, a naročito upozoravaju da bi korisnici trebalo da budu oprezni kada traže dodatan kontekst o nekom upitu od programa.

Prednosti i mane novog modela 

Kao što su njegovi tvorci i naveli, novi model predstavlja poboljšanje u odnosu na svog prethodnika, ali i dalje postoje određeni nedostaci. U analizi američkog "Njujork tajmsa" navodi se nekoliko segmenata u kojima je došlo do napretka, kada je u pitanju Chat GPT-4 model, ali problem "haluciniranja i dalje ostaje".

Veća preciznost

Kada je Kris Nikolson, stručnjak za veštačku inteligenciju, krenuo sa testiranjem GPT-4 mdoela, rekao je četbotu da govori engleski jezik, ali da ne zna ni reč španskog. Zatražio je silabus koji bi mu pomogao da nauči osnove španskog jezika, a bot mu je upravo to i dao, veoma detaljno i organizovano, uz savete za pamćenje određenih reči.

Istu pomoć Nikolson je zatražio i od prethodnog modela, koji mu je takođe pružio silabus, ali su njegovi saveti bili uopšteniji i manje od pomoći. U svojoj oceni, Nikolson je rekao da je četbot "probio barijeru preciznosti, pa sada uključuje više činjenica, koje su najčešće tačne".

Detaljno opisivanje slika 

Nova sposobnost koju ovaj model ima, a njegov prethodnik je nije imao, jeste da odgovara na unose fotografija jednako kao i na tekstualne. Na već pomenutoj demonstraciji, Brokman je kao upit postavio veoma detaljnu fotografiju sa Habl svemirskog teleskopa, a opis kojim je četbot odgovorio imao je veliki broj pasusa.

Takođe, ukoliko se unese fotografija sa određenim sadržajem, četbot može da odgovori i šta je na njoj, kao i da odgovori na neka druga pitanja u vezi sa njenim sadržajem. Na primer, može se uneti slika frižidera sa hranom, i postaviti pitanje "šta mogu da napravim od ovoga na slici", a četbot će dati nekoliko predloga za obroke.

Profimedia

 

Dodata je "stručna" dimenzija

U ovom testu je Anil Gehi, profesor medicine i kardiolog sa Univerziteta Severne Karoline opisao četbotu medicinsku istoriju pacijenta kojeg je pregledao dan ranije. Uneo je tu sve komplikacije koje je uočio, kao i kako se pacijent ponašao nakon prijema u bolnicu, a naveo je i nekoliko medicinskih termina koji nisu uobičajeno poznati.

Kada je dr Gehi pitao kako bi trebalo da leči pacijenta, četbot mu je dao savršen odgovor. "Ovo je upravo način na koji lečimo pacijenta", rekao je Gehi nakon što je video odgovor četbota, a zatim postavio još nekoliko scenarija a rezultati su bili slični.

Četbot i dalje halucinira

Situacija sa kojom se susreći svi popularni četbotovi, ni ovde nije izostala. U pitanju je problem koji se najprostije može reći kao "izmišljanje stvari", odnosno "halucinacija". Stvar je u tome što sistemi nemaju osećaj za to šta je stvarno a šta ne, pa zbog toga mogu na neki upit odgovoriti potpuno izmišljenim stvarima koje izgledaju (donekle) realno.

Tako, na primer, kada je upitan da navede adrese veb sajtova koji opisuju najnovija istraživanja na temu kancera, četbot je ponekad navodio internet adrese koje u stvarnosti uopšte i ne postoje.

Zahuktava se trka na polju AI - Gugl najavio nove alate

Borba između tehnoloških kompanija na polju veštačke inteligencije se zaoštrava, što pokazuje i činjenica da je Gugl najavio kako će uskoro ponuditi svoju verziju softvera za generisanje teksta i slika uz pomoć veštačke inteligencije.

Ova kompanija je najavila unapređene verzije svojih aplikacija "Google Docs", "Gmail", "Sheets" i "Slides", čiju upotrebu bi trebalo da olakša veštačka inteligencija.

Guglovi alati moći će, slično Open AI četbotovima, da generišu i sumiraju tekstove i pišu kompletne mejlove na osnovu kratkih uputstava korisnika. 

Tanjug/AP/Jeff Chiu

 

Takođe će moći da obogaćuju prezentacije slikama, audio sadržajima i videima u "Slides" aplikaciji, baš kao što to radi DALL-E iz OpenAI i "Microsoft Designer".

Još od trenutka kada je Chat GPT predstavjen javnosti prošlog decembra, za Gugl je oglašen "crveni alarm" da se u najhitnijem roku alati zasnovani na veštačkoj inteligenciji dodaju njihovim aplikacijama.

Međutim, samo će alati koji omogućavaju podršku u pisanju u "Docs" i "Gmail" biti dostupni ovog meseca i to samo za malobrojne ljude "od poverenja", dok će ove i ostale opcije biti dostupne javnosti tek kasnije ove godine, ali kompanija nije precizirala kada.

Komentari (0)

Magazin