Tehnologija

Jedna profesija vekovima preživljavala promene: Hoće li veštačka inteligencija uskoro zameniti novinare

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/03/2023

-

19:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nemački medijski gigant Aksel Špringer objavio je da određena zanimanja u medijskoj profesiji uskoro mogu postati suvišna zbog pojave veštačke inteligencije, preneo je britanski Gardijan. 

Tako je najavljeno da bi "Bild" i "Die Welt" čiji je kompanija vlasnik, mogli postati isključivo digitalni mediji, a mnoge zaposlene bi mogla da zameni veštačka inteligencija. To je brojne zaposlene u medijima uplašilo da bi mogli ostati bez posla.

Međutim, komunikolog Mladen Obrenović veruje da će novinarstvo preživeti pojavu ChatGPT-a, kao što je preživelo i sve ostale tehnološke promene od 17. veka do danas.

"Danas u vreme manipulacije informacijama i pojave dezinformacija i laži u vestima, više od svega potreban je ljudski faktor da bi sve to proverio", kaže Obrenović za Euronews Srbija.

Sa tim je saglasam i Dragan Ilić, psiholog i novinar koji kaže da je njegova generacija prešla put od potpuno analognog sveta, do sveta koji je u potpunosti digitalizovan i to bez velikih posledica.

profimedia

 

"Mislim da još nije opravda taj strah ljudi da će biti zamenjeni mašinama zato što mašine još nemaju ono što bismo mogli nazvati samosvešću. One su i dalje, manje ili više uspešno, programirane da komuniciraju. A kada malo dublje uđete u tu vrstu komunikacije, ona je vrlo formalizovana i ne izlazi iz okvira planiranog", smatra Ilić.

Međutim, nedostatak samosvesti kod mašina mogu iskoristiti oni koji kreiraju tabloidan sadržaj u medijima.

"To je takozvano Gugl novinarstvo, gde vi sve informacije o svetu dobijate u prva dva rezultata pretrage. Jer da postoji neko ozbiljno internet novinarstvo, ne bi nam se desilo da nam se recimo neka žena predstavi kao psiholog u najvećim svetskim klubovima", ističe naš sagovornik, podsećajući na situaciju kada se Saša Srdanović, predstavljajući se kao sportski psiholog koji pruža podršku vrhunskim fudbalerima, intervjuisana u mnogim medijima, iako se kasnije ispostavilo da niko od evropskih klubova nije čuo za nju.

Mladen Obrenović upozorava da će u budućnosti, da bi se takve stvari izbegle biti potrebno profesionalno i odgovorno novinarstvo, odnosno "izbegavanje lenjog novinarstva".

Sagovornici Euronews Srbija su saglasni da će novinastvo nastaviti da postoji uprkos tome što veštačka inteligencija ulazi u tu profesiju. Dodaju i da će medijska pismenost korisnika sadržaja u budućnosti dobiti još veći značaj, nego što ga ima danas. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin